O1G (2.0)

Ti nem unjátok még ezt az egybites, ostoba politizálást?

2019. március 17. - A Budai Simicska . O1G

Mert én nagyon.

Elegem van abból, hogy vagy sorosbérenc migránssimogató, vagy agymosott NER-birka vagyok, nincs átmenet, nincs értelmes vita, csak fekete és fehér van.

Elegem van a felcsúti geciből és az őszödi böszméből, de legfőképp abból, hogy ha bármelyikükkel nem szimpatizálok, akkor automatikusan a másik szekerét tolom, mi több: a másik bérence vagyok.

Elegem van abból, hogy ma a politika nem több annál, hogy ki tudja hangosabban kifejezni a gyűlöletét a másik iránt. Elegem van a kormányból, aki kormányzás helyett az embereket uszítja egymás ellen, és elegem van az "ellenzék"-ből, aki ezt tétlenül nézi végig.

Elegem van a tüntetésekből. Kimegy jó esetben néhány ezer ember (legyünk jóindulatúak, és számoljunk 10 ezerrel, akkor is a kétmilliós város lakosainak 0,5 százalékáról beszélünk!), végighallgat pár dögunalmas beszédet, majd hazamegy, és várja, hogy ettől majd valami csoda folytán valami történik. Pedig Őszöd óta tudjuk, mit is gondol a mindenkori hatalom a tüntetőkről: előbb-utóbb megunják, hazamennek

kepkivagas.JPG

Hát LOL, Orbán már csak egy kávét kér... Forrás

Elegem van azokból is, akik leszarják az egészet, ellenben országos hisztit csapnak mindenféle random jelentékteken faszságból a közösségi médiában, mint például a szurikáta-ügy, az eurovíziós dalfesztivál minden egyes kikúrt évben, vagy hogy valakik zokni-szandálban szállnak fel a villamosra. 

 

De tudjátok, miből van még NAGYON elegem? A primitív, alpári, proli suttyóságból, a bajszos szarból, és az "Orbán egy geci"-ből is. Igen, ez itt most egy coming out: gyűlölöm az O1G-t, méghozzá a kezdetektől. Gyűlölöm, hogy erre van igény, ez megy a Facebookon, ez hozza a kattintást ezért ezt pörgeti a sajtó is... Bezzeg amikor valami értelmes irányba vinném tovább a dolgot, azt már mindenki leszarja, mert jön az új ideig-óráig pörgő őrület.

 

Egy kicsit még jobban gyűlölöm, amióta az "ellenzék" is felkapta a dolgot, hogy ezzel próbálja trendinek beállítani az egyébként ultrakínos performanszait és az annál is kínosabb elmúlt 9 évnyi tevékenységét. Ez már a decemberben csúcsra járó O1G-hype idején kikívánkozott belőlem, sajnos csak az Azonnali tartotta közlésre érdemesnek a gondolataimat (ők is némi gúnyos felhanggal) illetve Szanyitibor reagált rá egy nagy büdös semmit a tumblr-en, úgyhogy sajnos kevesekhez jutott el a lényeg, amit már akkor megszellőztettem:  

Bármennyire jópofa is ez az egész O1G-jelenség, és sok tanulsága is van (ezekről ebben a posztban írtam) a Fidesz ellen vérszegény. Én szeretnék végre túllépni ezen, és csinálni valami értelmeset, mert borzasztó érzés tehetetlenül nézni, ami Magyarországon történik.

Március környékére ígértem, hogy közzéteszem, most pedig elég erősen március környéke van, úgyhogy itt az idő!

Ezt a blogot azért indítottam, hogy a változásért tenni is hajlandó civil honfitársaimhoz szóljak: a politikusok magunkra hagytak bennünket, néhány kivételtől eltekintve kizárólag a saját hatalmi ambícióik vezérlik őket (de még ahhoz is bénák, hogy legalább ezért megpróbálják felvenni a harcot a Fidesszel) és ha tényleg változást szeretnénk, akkor a saját kezünkbe kell venni a dolgok alakítását, mert más nem fogja.

Ez az "O1G 2.0" kódnéven szerveződő gerillamozgalom, nevezzük egyelőre kreatív ellenállásnak. Lesz majd rendes neve és arculata is, de egyelőre ezt csak a bennfentesek tudhatják, mert meglepetéssel készülünk a köztudatba robbanni :) Facebook csoportunk viszont már van: O1G 2.0 - Kreatív Ellenállók

 

Hol rontja el az ellenzék, és hogyan lehetne jobb?

Egy kép többet mond ezer szónál, szóval megpróbáltam egy "infografikán" ábrázolni:

blog_chart_valasztok.png

A kormány meg van győződve arról, hogy a többség mellette áll, és neki ez elég.

Ugyanezt gondolja az ellenzék is, csak külső körülményekre fogja, hogy a Fidesz ugyanakkora támogatottsággal választást tud nyerni, ő meg nem, és valamiért neki is elég ebbe beletörődni és/vagy hinni abban, hogy egyszer majd valami csoda folytán változás lesz.

Az igazság ezzel szemben az, hogy mindkettő hülyeség, ez az egész ennél sokkal árnyaltabb. Persze kényelmes álláspont másokat hibáztatni a saját kudarcainkért, csak ezzel nem leszünk előrébb. A "mindenért Orbán (vagy a választási rendszer, vagy a lakáj-propagandamédia, vagy mittudomén) a hibás" ugyanolyan téves gondolat, mint Soros Györgyöt kinevezni minden bajok okozójának. 

 

Szerintem a változás első lépése, hogy megpróbáljuk megérteni, hogy mennyire káros ez az egybites szekértábor-gondolkodásmód, ami ma általánosságban jellemzi a közbeszédet.

 

A második lépés, hogy megpróbáljuk megérteni magukat az embereket, akik sokfélék, sokféle különböző életúttal, amelyben mindenkinek különböző szerepet tölt be a közélet.

Én saját környezetem, valamint nagy számú Facebook- és Tumblr-poszt illetve komment alapján alapvetően 8 különböző szavazótípust különböztetnék meg. Persze ez még mindig nagyon leegyszerűsítő és általánosító, de mégiscsak több, mint a sokak által használt bináris "felvilágosult, nyugati gondolkodású városi liberálisok" vs "tanulatlan, buta vidéki fideszesek, akiknek ki kell nyomtatni az internetet" (vagy épp "hülye libsik" vs "igazi Magyarok") skála. A későbbi bejegyzésekben fogok még részletesebben foglalkozni velük, de legyen ez a kiindulópont.

Egyébként azt még hozzátenném, hogy ezt az egész blogot vitaindítónak szánom, szóval ha bővítenéd a listát, vagy máshogy látsz valamit, reagálj, normális demokráciát csak közös gondolkodással fogunk tudni építeni. Ha Fideszes vagy, és lenne konstruktív véleményed, annak külön örülnék :)

 

A: Fanatikus kormánypártiak

Egy törpe, de hangos kisebbség, akik szívesen a kútba is ugornának Orbán Viktor után, de legalábbis követik minden egyes pálfordulása után. Velük (a később részletezett ellentéteikkel, a fanatikus orbánfóbiásokkal együtt) nem érdemes részletesebben foglalkozni, mert bármit is csinál a kormány, ők megmagyarázzák maguknak, hogy az miért jó. Arra kell csak odafigyelnünk, hogy ne nagyítsuk fel a jelentőségüket: attól, hogy egy cikk alatt 10 kommentből 8-ban fanatikus kormánypártiak agymenéseit olvasod, az bizony csak 8 darab ember.

 

B: A kormány intézkedéseinek haszonélvezői / az előző kormány intézkedéseinek károsultjai

Ők azok, akikről az ellenzék nem hajlandó tudomást venni, pedig szép számmal vannak. Olyan értelmiségiek, akik egyszerűen jól érzik magukat, és ezt többnyire a kormány intézkedéseinek tudják be: aki a KATÁnak vagy az egykulcsos adónak köszönhetően ma jobban élnek, mint 2010 előtt, esetleg trafikot nyertek 2013-ban... Megtehetik, hogy magán egészségügyi/oktatási szolgáltatásokat vegyenek igénybe, így a saját bőrükön nem érzik például ezeket a problémákat (meg Gyurcsány idején se volt jobb a helyzet) látják viszont, hogy épül-szépül, fejlődik az ország.

Ebbe a körbe tartoznak például azok a devizahitel-károsultak, akik saját felelőtlen vagy csak simán szerencsétlen pénzügyi döntésük következményeiért az akkor hatalmon levő Gyurcsányt okolják, vagy egyszerűen a 2008-as világgazdasági válság során vett az életük negatív fordulatot például mert a munkahelyük csődbe ment (és persze ezért is Gyurcsány a hibás).

 

C: A kormány hasznos idiótái

Disclaimer: nem én tartom őket idiótának, hanem úgy gondolom, hogy a Fidesz tartja őket annak.

Nekik szólnak a bugyuta Soros-kampányok, és az ő nagy számuk teszi lehetővé, hogy a kormány hatalmon tartásával a fő értelmiségi bázist adó B csoportnak jó legyen.

Az életükben a politika kevésbé fontos vagy meghatározó, még az is lehet, hogy rossz körülmények között élnek és utálják Orbán Viktort, csak úgy vannak vele, hogy még a fennálló helyzetnél rosszabb lenne, ha Orbán helyett valaki más lenne hatalmon. Például ha a buzik meg a migráncsok szabadon járkálnának a faluban, és elvennék azt a keveset is, amit a jóisten adott.

"Rohadt nagy gazember ez a Viktor is, leköpném, de azért képben vagyok, hogy mi történik. Nem látod, hogy a tévé is tele van azzal, mennyit robbantgatnak meg erőszakolnak ezek az állatok? Előbb-utóbb Európában ez lesz a mindennapos, már nem egy ismerősömtől tudom, hogy a környékükre német és holland családok költöztek, mert félnek otthon" (idézet egy ténylegesen elhangzott személyes beszélgetésből)

Az ellenzék többnyire ilyennek festi le a Fideszesek többségét, és reménytelennek tartja őket, pedig nem azok, erről lesz majd egy külön bejegyzés.

 

D: A (többé-kevésbé) közömbösök, bizonytalanok és ingadozók

A legnépesebb és legfontosabb csoport, ezért legalább 2 alcsoportot különböztetnék meg:

- D1 akinek összességében politikától függetlenül boldog és kiegyensúlyozott az élete, ezért nem foglalkozik a politikával.

- D2 akinek összességében politikától függetlenül boldogtalan és reménytelen az élete, ezért nem foglalkozik politikával.

- D1.5 az átmenet a kettő között: akinek boldogtalan az élete, de vagy beletörődött és hálás azért, ami van, vagy nem törődik bele, és tesz érte, hogy változzon, de nem az államtól vagy politikai szerepvállalástól várja ezt. 

Bár egy dolog közös bennük, de teljesen különböző hátterű/habitusú emberekről beszélünk. A D1 életét leginkább a munka, család, hobbi/szórakozás/utazás tölti ki, D2-ét pedig a mókuskerék tekerése a túlélésért. Nem érzik a politika hatását a saját bőrükön, ezért nem is igazán foglalkoznak vele, esetleg úgy gondolják, hogy a politika egy negatív dolog, ami csak a gyűlölködésről szól - és ebben tökéletesen igazuk is van, de ez így nincs jól.

Egy szélsőséges példa: bizonyára a második világháború előtt is voltak emberek, akik csak élték az életüket, utazgattak, boldogok voltak, és nem is foglalkoztak a politikával egészen addig, amíg a politika egy a házukra dobott bomba képében megjelent, és abban a pillanatban romba is döntötte az életüket. Okos politikával a háborúk is elkerülhetőek lennének, így nincs igaza annak, aki azt állítja, hogy a politika lényegtelen dolog, ami nincs hatással az emberek életére. Erről is lesz majd egy külön poszt, nem akarom túl hosszúra nyújtani!

 

E: Akik változást szeretnének, de ezt főleg mástól várják, vagy simán félnek

Sajnos ők is rengetegen vannak. Ők azok, akik biztosan elmennek szavazni és van kialakult preferenciájuk (ami nem a Fidesz), de azt gondolják, hogy a demokrácia ennyiből áll, hogy négy évente véleményt mondunk, minden más a politikusok dolga. Esetleg attól tartanak, hogy retorzió érheti őket például a munkahelyükön, ha tüntetni mennek vagy akár ha csak a Facebookon megosztanak egy Németh Szilárdot kiparodizáló videót, ezért csendben tűrnek és reménykednek. 

A változás szempontjából jó, hogy vannak, de sokkal jobb lenne, ha minél többen jönnének inkább át az F csoportba, ahova saját magam is sorolom:

 

F: Akik a változásért tennének, és akár kockáztatnának is

Sokan vagyunk, de nem vagyunk elegen, akik képesek lennénk a komfortzónánkból is kilépni azért, hogy változtassunk a dolgok alakulásán - és sajnos egyre többen vagyunk, akik már olyan szinten kiléptek belőle (vagy tervezik) hogy már az országból is kiléptek, mert nem érzik már magukénak azt.

Őket nem hibáztatom, bevallom, én magam is nagyon sokszor elgondolkodtam már rajta, csak a család tart itt, de amúgy rohadtul magányosnak és nem idevalónak érzem magam - annak ellenére, hogy az internetnek köszönhetően tudom, hogy nem vagyok egyedül.

Erre még visszatérek, mert ez az, amiért ezt a blogot, valamint a már említett Kreatív Ellenállók közösséget is életre hívtam: hogy egymásra találhassanak és közösen ötletelhessenek illetve segíthessék egymást azok, akik a maguk eszközeivel a saját idejükből áldoznának arra, hogy egy jobb országért önkéntes munkát vállaljanak.

 

G: A fanatikus orbánfóbiások

Az első csoport ellentéte, rájuk szintén kár sok szót pazarolni, hiszen bármit csinál Viktor, az rossz.

Sajnos sokan beleesnek ebbe a hibába, ennek ékes példája volt a szocik csúnya beégése a minap. "Eleinte ösztönösen felszólaltunk ellene, aztán kiderült, hogy a saját bázisunk 70 százaléka egyetért vele. Nem biztos, hogy az a legjobb stratégia, ha a saját bázisodat akarod megnevelni" - írja az Index szocialista forrásra hivatkozva, hozzátéve azt, ami nekem is eszembe jutott erről: a kerítésügy.

 

Satöbbi

Ahogy az elején is írtam, ez a lista a teljesség igénye nélkül készült. Az egyes kategóriák között vannak átfedések, és kategórián belül is vannak árnyalatok, ezen kívül egy külön későbbi posztot kitevő több alcsoportból álló kategória azoké, akik közvetetten vagy közvetlenül, meggyőződésből, naivitásból vagy csak érdekből/megélhetésből a NER szövevényes gépezetét működtetik.

Mindez, amit itt leírtam, csak bevezető-kedvcsináló-vitaindító, ami nagyjából bemutatja, hogyan képzelem a jövő közéleti diskurzusait, ami a fent felsorolt csoportok mindegyikét bevonja a vitába, és egy mindenki számára elfogadható értelmes kompromisszumon alapul.

Mivel jól tudom, hogy már egy ilyen hosszú poszt is necces, mert nem sokan szeretnek olvasni, itt most befejezem, és kíváncsian várom a reakciókat, de előtte végszóként annyit még mindenképp le szeretnék szögezni, hogy én nem akarok egy új pártot, és be se lépnék egybe se, nem vagyok senkinek a bérence és jobb szeretném, ha ez így is maradna - én csak egy jobb országban szeretnék élni, és szeretném, ha ez az ország Magyarország lehetne, ezért dolgozom civilként.

Elérsz Facebookon, Instán, Tumblr-ön, meg persze a már említett FB csoportban és e-mailben is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://o1g2.blog.hu/api/trackback/id/tr3514677564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincs közöttünk csicska 2019.03.18. 16:35:43

@VT Man: Ma annyi a minimalber, mint ahol 10 eve a lippsi gazdagok SZJA-ja kezdodott.

Attila Farkas Fehér 2019.03.18. 16:42:50

Ha egyszer O egy G, akkor mi egyebet kellene mondani? Mar kozepiskolas koraban is az volt, azota csak rosszabb lett.

GyMasa 2019.03.18. 16:46:29

@Tzp:
Fentebb mar leirtam, miert nem mukodne az atszavazas.
Azert nem, mert az ellenzeki oldalon az 1+1=/=2.
Sokkal inkabb 1+2= 1,3 lenne az eredmeny.
Es mindezt figyelembe veve az osszefogas sem segitene az ellenzeken, hogy nyerjen...
Tavaly a valasztasokon olyan 2% volt a kulonbseg a fideszre leadott szavazatok, es az OSSZES ellenzeki szavazat kozott.
Az ugye nagyjabol 160 000 szavazo.
Ha ebbol otthon marad 60 000 DK-s es majdnem 800 000 Jobbikos (es itt direkt nem szamolok azzal, hogy hany jobbikos szavazna a fideszre inkabb) akkor a teljes osszefogas sem segitene az ellenezeken.
Ezen kivul ezt az osszfogast siman meg lehetne szervezni a valasztasok kozotti 4 evben, es nem 6 honappal az aktualis valasztas elott kellene lekezdeni kapkodni, amit eddig 2014 ota minden egyes alkalommal lathattunk az ellenzeki oldaltol.
Szerintem a fidesz legyozesenek nem az osszefogas a modja, hanem az ertelmes alternativa nyujtasa. Igaz, az nem vezet eredmenyre az elkovetkezo legalabb 2 valasztason, de utana mar talan.

GyMasa 2019.03.18. 16:46:59

@GyMasa:
Ehh, akarom mondani 1+1=1,3...

putris72 2019.03.18. 17:23:36

Mondj egy konkrét korrupció ügyet! De ne gyere a Mészáros Lörincel,meg az Orbán vejével,mert ilyenek tucat szám voltak 2010 előtt is!Söt akkor voltak még igazán!De akkor az Unió szerint nem volt az korrupció,és az akkori kormányok szerint sem! Mond most miért korrupció az amit ők előtte törvényesnek tartottak! De elmondom,hogy mi a korrupció! A 4-es metró,a PPP programok(amiket még csak nem is számoltak be a költségvetésbe)! Valamint az autópálya építések! Tanulmányozd ezt:hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_gazdas%C3%A1ga_1989-t%C5%91l Az adatok,és a tények benne elég egyértelműen mutatják,hogy a balib kormányok lószart sem értek,de velejéig korruptak voltak! Talán ezért ment mindkét ciklusuk alatt csődbe az ország!1994-98,és 2002-2010 között!

Nincs közöttünk csicska 2019.03.18. 17:31:35

@putris72: "elég egyértelműen mutatják,hogy a balib kormányok lószart sem értek,de velejéig korruptak voltak! Talán ezért ment mindkét ciklusuk alatt csődbe az ország!1994-98,és 2002-2010 között!"

Mar 1981-re megszorultak a libbant kommunistak, akkor fordultunk eloszor az IMFhez, es akkor kezdett itt mozgolodni Soros is.

Gyorgy007 2019.03.18. 18:13:24

Olvastam egy jó kommentet, amit személyre szabok:

Magasan kvalifikált értelmiségi vagyok, nem voltam és leszek párttag és a megélhetésem nem politikafuggo. A sorosítás nem nekem szól de bármit megteszek hogy az ellenzéket távol tartsam a hatalomtól. Miért? Mert sokkal jóiban élünk mint 10 éve.
Változásról írogatsz de pontosan mi is változna? Nem kockaztatok !!

fátum 2019.03.18. 18:14:03

A cikk címére válaszolva; a kommentekből látszik, hogy nem. :-)

Nincs közöttünk csicska 2019.03.18. 18:27:02

Mindenhol 1 bites a politika

Obama: Forward!
Trump: MAGA

Ehhez kepest a Fidesz uzenetek eleg bonyolultak.

inteligencs elenzeki 2019.03.18. 18:32:25

"Eleinte ösztönösen felszólaltunk ellene, aztán kiderült, hogy a saját bázisunk 70 százaléka egyetért vele. "

Ez a ballibsiknél mindig így ment, ha "zorbánt" vagy úgy általában a jobboldalt kellett fikázni.

DFK 2019.03.18. 18:34:27

@Pipas: ráadásul a fogpótlások kivételével a fogászat tb finanszírozott.

Tzp 2019.03.18. 18:53:59

@GyMasa:

Működne az átszavazás, mert a második fordulóban nem kéne a pártoknak együttműködni, az átszavazás anélkül is működik.

Kreált - bár talán valós is valahol - példa:
Első forduló: Fidesz 40%, Jobbik 35%, MSZP 25%.
A második fordulóra simán lehet az, hogy a pártok nem csinálnak semmit, de lesz annyi MSZP-s szavazó, aki átszavaz a Jobbikra azért, hogy leváltsák a Fideszt. Másodlagos pártpreferencia.

De a két forduló csak egy dolog. A kiegyensúlyozott média, az állami szervek nem pártállami alapon működése stb mind együtt teremtik meg a demokratikus körülményeket. Ezt nevezik a Fidesznél szinergiának. Épp ezért verte szét ezeket Orbán.

Tzp 2019.03.18. 18:59:28

@putris72:

Hát a MET vagy a letelepedési kötvények külön-külön is tán nagyobb korrupciós tételek, mint a ballib egész nyolc éve együtt.

Plusz ezek elég komoly kárt is okoztak a társadalomnak közvetlenül is.

Szabványok 2019.03.18. 19:28:02

Rám leginkább az F illik.

A baj az, hogy az ellenzéktől is félek, szerintem hatalomra jutásukkor sem tudnák helyreállítani az intézményrendszert és a társadalmi tudatot ért károkat.
Pl. a xenofóbia visszaszorításoz évtizedek kemény munkája kell.

Ráadásul az ellenzék is paternalista módon képzeli a megújulást. Sőt, fél lábbal még a szocializmusban vagyunk, a rezsicsökkentés és az állami szabályzás a népszerű.
Ráadásul az emberek tudatában az ellenzék a "baloldal". Most hogyan magyarázza meg egy "baloldal", hogy a bank az egy piaci alapon működő szolgáltatás és nem jótékonysági intézmény?

Ha nyerne az ellenzék, mennyire lenne stabil a koalíció? Mennyi idő alatt szedné szét őket az ellenzéki fidesz?

Szóval F vagyok, de pesszimista.

MEDVE1978 2019.03.18. 19:35:58

A helyzet igazából sokkal rosszabb, mint a legtöbben gondolják. Ennek oka a demokratikus intézmények erodálása és ennek a beépülése a magyar kultúrába. Namármost voltak szerencsésebb nemzetek nálunk, ahol az uram-bátyám rendszer mellett indogénen kialakult egy másik, versenyre épülő rendszer is. Nomeg ömlött be a pénz, leginkább a gyarmatokról. Na ezeknek a helyeknek az volt a szerencséje, hogy a kulturába beépült némi olyan dolog is, hogy az állam képes képviselni téged, az adó nem sarc, hanem a közösségért kiadott pénz stb. Nálunk ez sohasem volt így, plusz a két világháború során is a szopó szerepet kaptuk, ezért az alap közösségi reakciónk még mindig elég szar. A magyar ember legalább 500 éve a megszállóknak fizet adót, ha nem akkor meg a földesúr, meg a püspök úr sanyargatja agyon. Jó sokáig full agrárországként az emberek 90%-nak ez volt a tapasztalata hosszú évszázadokon át. Ez olyan tradíciót hoz elő, ami azt mondja, ne bízz a hatalomban, ne bízz a törvényekben, formalitásban, az informális, családi kapcsolatok visznek előre. Ne fizess adót, mert az állam hülyeségekre költi, amitől nem lesz jobb neked.
Pozíciót csak a haveroddal vagy családtagoddal tölts be, akkor is ha alkalmatlan, mert benne bízhatsz, más meglop.

A probléma az, hogy a FIDESZ úgy alakította át a kormányzati rendszert, hogy ezt a felfogást tükrözze. A kár nyilvánvalóan óriási, mivel a családi-haveri rendszerek kontraszelekciója milliárdos károkat okoz minden területen. A formális rendszerekkel való szembenállás pedig erodálta, a mindenkori célokhoz testreszabta az intézményeket. Ez nagyon nagy baj, mert ha valaki mégis jön, hogy leváltsa, két dolog történhet:
1. Fidesz2-vé válik, hatalmasat vérengz és minden korábbi FIDESZ pozíciót elpusztít. Persze nem nagyon hihető, hogy szakértői posztokra, nagy részére megfelelő embert fog találni. Ezért ugyanolyan kontraszelektált elitet, rendszereket hoz majd létre, csak itt a saját "törzsét" haverjait hozza helyzetbe.
2. Megpróbál tisztességes politikai erő maradni. Ebben az esetben a saját halálos ítéletét írja alá. A különböző alrendszerekbe ültetett FIDESZ katonák szabotálják majd a munkát, szivárogtatnak. A nép hamar felejt, Viktor már egy-két év múlva visszatérhet.

Éppen ezért a jelen helyzetnek nem nagyon van jó outputja. A fiatalabbak talán abban reménykedhetnek, hogy meghal vagy teljesen visszavonul Orbán, mert ő az egyetlen, aki a törzset összetartja és egységessé teszi. Ez esetben több törzs háborúja következik, amelyből valahogy kisülhet némi közéleti tisztulás.

MEDVE1978 2019.03.18. 19:47:39

Vak dolog azt nem észrevenni, hogy vannak haszonélvezői a rendszernek, akik nem hülyék. Ha csak a zsebem érdekelne, Orbánra szavaznék.
Fiatal felnőttként emlékszem, hogy számolgattam, hogy a bérem 60-70%-át viszi el az állam. Akkor még az átlagbér környékén keresve is a legmagasabb adózási kategóriába estem. Ma ez mindenféle kedvezmény nélkül is kb. 45% lenne.
Orbánék húztak egy pár jó dolgot gazdaságilag, ezzel sokan jól jártak. Persze nem mind szavaz a FIDESZ-re, de például érdekes lenne az embernek tükörbe néznie akkor, hogy ha újra olyan erőre szavazna (és az nyerne), amelyik progresszív jövedelemadózást akar.

dunántúli gyerek 2019.03.18. 19:48:45

@Tzp: Nemtom mi az a MET, de azt meseld el kerlek, hogy a letelepedesi kotveny mitol korrupcio? Vagy 10 EUs orszag arul ilyet, es az USA.

dunántúli gyerek 2019.03.18. 19:50:16

@Szabványok: "Pl. a xenofóbia visszaszorításoz évtizedek kemény munkája kell. "

Bizony, ezert inkabb kiutaljuk a xeno-kat, nem fogun nyugat-europa sorsara jutni.

dunántúli gyerek 2019.03.18. 19:52:30

@MEDVE1978: "ne bízz a törvényekben, formalitásban, az informális, családi kapcsolatok visznek előre."

Bezzeg amerikaban, ahol ugyanabbol a csaladbol jonnek az elnokok, elnokjeloltek. Az persze teljesen mas, az a liberalis demokracia netovabbja.

lobaszopiatej 2019.03.18. 19:59:39

"F: Akik a változásért tennének, és akár kockáztatnának is"

Hiába.
Amíg nem lesz még1 Mohács (pl válság mint a szociknál), addig a buta fanatikus Orbánhívők sakkban tarthatják az országot.
Nem elég a Mészáros Lőrinc, Habonyárpi, Matolcsy alapítványok, MVM-es CÖF pénzek, "focializmus", nameg a többi rabló putyinpincsi oligarcha, a fideszes bizony tolerálja a parazita, Polt Péter által is igencsak felkarolt hűbérrendszert, államilag támogatott oligarhák által felvásárolt médiában (mostmár csak hazudós és pozitív híreket lehet hallani, 1-2 ritka médiumot leszámítva).

Régebben már egy Tocsikmártától meg Princzgábortól elájultak, ma meg annyit rabolhatnak, amennyitől még nem csökken a jólét, egy fejlődő országban.
De annyira hosszú ez a lista, hogy az ember egyszerűen összefoglalja egy O1G-ben.

Jól teljesít az ország? Az volna a csoda, ha nem. Ömlő EU-s milliárdok, plusz a 30-as 40-es csúcsra érő népességfa (gy.k.: dolgozó emberek, termelékenységük csúcsán).
Ideális állapot a fosztogatásra.

Szabványok 2019.03.18. 20:00:43

@Tzp: "Hát a MET vagy a letelepedési kötvények külön-külön is tán nagyobb korrupciós tételek, mint a ballib egész nyolc éve együtt."
Ez igaz. Ráadásul ez jól kommunikálható is, egy baloldal tűzze a zászlajára, hogy egy gázszerelő 8 év alatt 300Mrd-os vagyont halmozott fel.

Másrészt ezek a lopások a kormány hibáinak populistán támadható része. A magam részéről hosszan tudnám sorolni a bűnöket, amiket elkövettek és sokkal súlyosabbak, mint az az 1000MrdFt, amit zsebretettek. Az emberek lelkében, szemléletében okozott kár jelentősebb. De még a környezetben okozott károk is.

Sőt!
Még a lopásukban sem az a legborzasztóságosabb, hogy egy Rogán féle fickó milliárdos. Hanem az, hogy az emberekbe beleivódott ez a rendszer. Úgy lehetsz milliárdos, ha fideszbarát vagy. Ráadásul ezt megfordították, így kialakult a társadalomban egy gazdag ember ellenesség. Pedig a kapitalizmus azzal jár, hogy egyeseknek yachtjuk van az Adrián, mások saját géppel repülnek focicsapatuk meccsére.

ételizésítő 2019.03.18. 20:10:33

@Minden ballib bérretteg:
ÁVH-s köcsögök ti voltatok és vagytok meg a kurva anyátok, te narancskomcsi exmunkásőr faszkalap.
Ünneplésről meg akkor már szó sem volt, és a rendőrök nem minden ottlévőt vertek, csak a hozzád haszonló faszkalapokból álló csürhét, ami pár száz ember volt. És nem verni kellett volna, hanem lőni benneteket, élessel, amíg mozog egy is közületek, gyújtogató faszkalapok.

ételizésítő 2019.03.18. 20:18:39

@dunántúli gyerek:
Azért, te ostoba faszkalap, mert egyrészt nem adják mindenkinek, hanem csinálnak háttérellenőrzést, másrészt meg nem a haverok zsebébe megy a pénz, hanem az államkasszába.
Már ha a mákszem agyaddal felfogod a különbséget, Orbán-seggnyaló.
Ennyire ízlik a cigányszar?

megvagyhadnagy 2019.03.18. 20:38:07

@ételizésítő: nyomjad, nehogy abba hagyd....minden egyes a tiédhez hasonló gyalázkodó, mocskolódó, lenéző, primitív hozzászólás plusz egy szavazata fideszre. Nem kell ide habonyárpi, megoldjátok ti magatok.

Szabványok 2019.03.18. 20:38:50

@dunántúli gyerek: Azt ugye tudod, hogy ennek hátrányaira már Szent István is figyelmeztette Imre herceget?
A XXI. században, a globalizáció korában, amikor mindent Kínában gyártanak, alapélelmiszerré vált a banán, a multikkal nem lehet felvenni a versenyt minőségben árban, a tudományos-technológiai haladás témánként az ország GDP-jét meghaladó összegekbe kerül, amikor a fiatalok a világ egyetemei között válogatnak, amikor a legjobb angol F1 pilóta néger,sőt az angol királyi családban is van néger, stb. akkor Európa közepén körbevasfüggönyözni magunkat irreális.

A nyolcvanas évek Albániája, vagy É-Korea szintjére esnénk vissza, ha engednénk xenofóbiánknak és ha a lányunk azzal jön haza, hogy Oxfordban megismerkedett egy szimpatikus fiatalemberrel hozzámegy, akkor mi bezárnánk, mert az a szimpatikus fiatalember néger és muzulmán.

A globalizáció elől nincs menekvés. (Ha csak nem akarunk életszínvonalban, technológiában évtizedeket visszamenni.)
Akkor el kell fogadnod a néger igazgatót a munkahelyeden, el kell fogadni a kínai büfést, el kell fogadni az arab orvost. El kell fogadnod, hogy a munkahelyeden angol nyelv a hivatalos, minden dokumentáció azon készül. El kell fogadnod, hogy az országunkban nem csak keresztények élnek, hanem más vallásúak is.

eloi 2019.03.18. 20:51:47

@ételizésítő: Persze. Itt a haveri cégeknek esik le pár jó megbízás, máshol meg a döntéshozók az ellenfeleiket hozzák helyzetbe. Pl. ezért öntik a pénzemberek is a lóvét az amerikai elnökjelöltek kampányára, hogy ne kapjanak aztán érte semmit. (Lószart.)

eloi 2019.03.18. 20:55:16

@Szabványok: Sok dolgot el kell fogadnunk, másokról meg DÖNTHETÜNK! Ezt jelenti a demokrácia meg a szabadság. Hogy nem KELL minden kényszert elfogadni.

Pipas 2019.03.18. 20:55:27

@DFK: "ráadásul a fogpótlások kivételével a fogászat tb finanszírozott."

Igen, tudom. Ezt már nem is akartam felhozni. :D

Pipas 2019.03.18. 20:59:25

@Tiktak58: "Pénz elosztásoddal nemtudok egyetérteni mert ha a Te elszámolásod igaz lenne akkor ha összevetem a stadionok számát illetve a rá fordított ezekkel kapcsolatos költségeket akkor csili vili kórházaknak ,rendes utaknak stb kellene lenni.
Természetesen nem mindennek egyszere! De ugyanolyan arányban kellene fejlődeni más területen is az országban. "

A logikát teljesen hibás. Nem is hiszem, hogy nem direkt csinálod. A kórházakba bemennek az emberek és milliós épeken milliós gyógyszerekkel, milliós beavatkozásokat végeznek el. A stadionokba meg bemennek az emberek és vesznek pár ezer forintért egy jegyet.

A kórházak sokkal többe kerülnek mint a stadionok és ez így is van jól.

És igen, szépültek kórházak, vettek új gépeket, vettek új eszközöket. Nem mondom, hogy nem vehettek volna többet, nem mondom, hogy minden klafa, csak azt mondom, hogy ez a stadionokkal való balhézás butaság.

eloi 2019.03.18. 21:00:28

@Szabványok: És ne mosd össze a szinteket!: A TÖMEGES és ILLEGÁLIS bevándorlás/betörés a zöldhatáron (!), nem ugyanaz, mint amikor itt maradnak az itt tanult arab orvosok, idehelyezik a céged néger igazgatóját..., stb. Még csak nem is az, amikor az ország maga dönt arról, hogy akár nagyobb kontingenseket is betelepít, MERT AZ A JÓ AZ ORSZÁGNAK.
A politikai vita az elsőről szól és a SZABADSÁGRÓL, hogy DÖNTHESS róla (vagy bármiről)!

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2019.03.18. 21:59:58

A cikk címében feltett kérdésre válaszolva: nem. Mert én magára a politikára untam rá de nagyon, ill. adtam fel 2018.04.08. késő este végleg azt a reményt hogy ez az ország egyszer még egy normális ország lehet.

És ebben a hitemben most hogy végigolvastam a kommenteket is, csakis megerősödni tudtam.

Nem lesz itt változás soha, mert ez egy ilyen ország ilyen politikai "kultúrával" (az idézőjel term. fontos) és kész. Én már elfogadtam, sőt meg is békéltem vele, és élem is ennek megfelelően az életem. (Magyarán: szarok a politikára, és szarok a Fideszre, de szarok az ellenzékre is, meg arra is hogy ezek a polidilitől sokszor már elkorcsosult jellemű hívői mit mondanak. És így persze term. szarok a migránskérdésre is, meg Sorosra, Felcsútra, meg annak kisvasútjára, a stadionokra, a gázszerelőkre meg azok vagyonára. De szarok erre az új O1G 2.0 mozgalomra is, meg 2022-ben szarok majd a választásokra is, úgyse lesz akkor se egyetlen épkézláb alternatíva sem, de még azt is megkockáztatom hogy 90%-ban uaz lesz a politikai paletta mint 2018-ban. Vagy ha esetleg mégis elmegyek, akkor a Kutyapártra szavazok. Majd ezt még átgondolom, van rá 3 évem.)

Mielőtt még jönne az hogy de akkor meg mit keresek itt: jó, hát átlag félévente egyszer azért még eltévedek egy-egy ilyen oldalra (pl. ha más oldalon belinkelték, mint most is), bár lehet hogy még ez a félévenként egyszeri alkalom is túl gyakori.

kocsisj 2019.03.18. 22:02:48

@Szabványok: Teljesen egyetértek Veled. Nem véletlenül írtam még a legelején elvekről és erkölcsről. Egy elvtelen és erkölcstelen társadalom kialakulása, ami sajnos nem az utolsó 9 év hibája csak, eredményezi a skandináv országoktól (de általában véve Nyugat-Európától) való legalább 30 éves hátrányunkat. S az Orbánék bűne, hogy ez az olló egyre nyílik.

Greccsi Zsot 2019.03.18. 23:46:00

"gyűlölöm az O1G-t, méghozzá a kezdetektől."

Mar pedig aki nem o1g-ik eleg hangosan, az egy tetves fasiszta, naci, rasszista, hitlerberenc, pont mint a postolo.

dunántúli gyerek 2019.03.18. 23:49:15

@ételizésítő: ja, persze. Ha valamit tudsz, fordulj az illetekes hivatalhoz. A buncselekmeny eltitkolasa bunpartolas!

Tzp 2019.03.19. 00:42:02

@dunántúli gyerek:

A MET az az a cég, amely az Ausztria irányából jövő gázszállítás során keletkező pénzt megcsapolja Orbán köre.

A letelepedési kötvény azért korrupció, mert gyakorlatilag munka nélkül jutott Rogán köre brutális összegekhez, amelyek offshore számlákon landoltak. Munka nélkül, irreálisan nagy összegek és adózás nélkül került egyesekhez.

Ráadásul ellenőrizetlenül kerültek be így tízezrek Magyarországra.

Tzp 2019.03.19. 00:44:47

@MEDVE1978:

A progresszív adózás önmagában semmit nem mond el arról, hogy kevesebbet vagy többet kéne-e adózni., hisz az a kulcsoktól függ. A Fidesznek is az lett volna a dolga, hogy normális kulcsokkal üzemeltesse a többkulcsos rendszert, nem pedig egykulcsosra cserélnie. Az egykulcsos rendszer az egyik felelőse a magyarországi alacsony béreknek, a társadalom szétszakadásának és a vállalkozások gyenge fejlődésének.

Tzp 2019.03.19. 00:55:06

@Pipas:

Az egészségügyben 2010 óta megszorítások vannak. Vagy 700 milliárd forintot vontak ki Orbánék onnan. Most sincs jelentős különbség a válság idején és a most EÜ-re költött pénzek között reálértéken.

Kevés felújítás volt, az is jelentős részt EU-s pénzből. És sokszor gyatra minőségben. Gépeket keveset vettek, iszonyatos az elmaradás.

Ezek különösen annak fényében durvák, hogy kormánynak még nem volt akkora lehetőség az EÜ-n javítani a rendszerváltás óta, mint az 2010-es Orbán kormánynak. Még valamelyik állami szerv is elismerte, hogy tízezrével hullanak az emberek az EÜ-ben az alacsony finanszírozás miatt.

ételizésítő 2019.03.19. 01:01:31

@megvagyhadnagy:
Mi van, fidesztakony, neked is ennyire ízlik a cigányszar? Vagy csak mióta gundeles?

ételizésítő 2019.03.19. 01:12:47

@Szabványok:
Nem technológia, technika. Csak a sok barom nem tud különbséget tenni a kettő között, és annyi esze van, hogy technology = technológia, pedig kurvára nem.

Egyébként meg ha néger, azzal semmi baj, de ha muzulmán, akkor kurvára próbálnám lebeszélni a lányomat, mert minden muszlim elmebeteg, csak van, amelyikben még csak lappang, és 30-40 éves kora táján tör elő.
De ha nagyon ragaszkodik a muszlim faszhoz, akkor azért mondanám neki, hogy amikor beleüt a szar a ventilátorba, akkor oldja meg egyedül, tőlem ne kérjen segítséget, mert én időben szóltam.

@Pipas:
Elég ostoba fasz vagy, ha ezt így gondolod, Fidesz-seggnyaló.

@yourmomtits:
Nem voltam ott, O1Gecigány-seggnyaló faszkalap, de közvetítette a tévé. A Fideszé is. Lőni kellett volna a csőcselékre, élessel. Amíg csak egy is mozog.
Ja, meg elég gyakran jártam a Rákóczi úton, ahol még évekig ott volt a betonba beleégett kukamaradvány, amit te meg a csürhéd felgyújtott.
Az meg, hogy idelinkelsz egy csomó hamis, nem ott készült képet, ki a faszt érdekel?
Ahogy látom, neked is nagyon ízlik a cigányszar, seggnyaló.

@dunántúli gyerek:
Illetékes hivatalhoz, te faszkalap, amíg Polt Péter fő bűnpártoló az államügyész?
Mi a kurva anyádról beszélsz, te Fidesz-seggnyaló majom?
Ahogy látom, neked is nagyon ízlik a cigányszar, seggnyaló.

DFK 2019.03.19. 04:56:29

@Tzp: aha, szóval azóta alacsonyak a bérek, amióta egykulvsos az szja? Nem. Azért lett egykulcsos az szja, mert alacsonyak a jövedelmek. Azt meg már látttuk, mit jelent a többkulcsos, ha azt a nagyon demokraták határozhatják meg:az átlagjövedelem már a legfelső kulcsba esik. Az olyan többkulcsosnak, ahol tényeg csak a legfelső 5-10 százaléknyi ember adózik magasabb kulccsal, nincs értelme.

Pipas 2019.03.19. 05:23:34

@Tzp: "Az egészségügyben 2010 óta megszorítások vannak. Vagy 700 milliárd forintot vontak ki Orbánék onnan. Most sincs jelentős különbség a válság idején és a most EÜ-re költött pénzek között reálértéken."

Az egyik mondatoddal meghazudtolod a másikat. De persze ennek megint nincs köze ahhoz, amit én mondtam.

Pipas 2019.03.19. 05:25:23

@Tzp: "A letelepedési kötvény azért korrupció, mert gyakorlatilag munka nélkül jutott Rogán köre brutális összegekhez,"

Ez meg a kommunista álláspont. Kapitalizmusban nem bűn munka nélkül pénzhez jutni.

Pipas 2019.03.19. 05:27:44

@Tzp: "Fidesznek is az lett volna a dolga, hogy normális kulcsokkal üzemeltesse a többkulcsos rendszert, nem pedig egykulcsosra cserélnie. "

Szerinted. A régió legtöbb országában egykulcsos adó van vagy volt a közelmúltban:
en.wikipedia.org/wiki/Flat_tax#/media/File:Flat_tax_in_Europe.svg

Pipas 2019.03.19. 05:28:39

@Tzp: "Ráadásul ellenőrizetlenül kerültek be így tízezrek Magyarországra."

Nem, nem ellenőrizetlenül. Pont az a lényeg, hogy nem ellenőrizetlenül.

DFK 2019.03.19. 07:02:28

@Pipas: na igen, ráadásul a "nemlopós" balosok vették ki a tb alól az egészet és a "lopós" fidesz rakta vissza...

dunántúli gyerek 2019.03.19. 07:25:38

@Tzp: ja, persze. Ha valamit tudsz, fordulj az illetekes hivatalhoz. A buncselekmeny eltitkolasa bunpartolas!

Tzp 2019.03.19. 07:38:01

@DFK:

Ez így értelmetlen. Hamis állításokkal élsz és értelmetlen következtetésekkel.

Az egykulcsos adó bebetonozta az alacsony béreket, a dolgozói szegénységet, a társdalom szétszakadását, a bérek lemaradását. Különösen, hogy Orbánék közel 50%-on(!) üzemeltették az egykulcsosat, vagyis közel 50%-ot vontak el a bérből.

Már a bevezetésekor világos volt, hogy nem fog működni a dolog. Az is világos volt, hogy a többkulcsosnak nincs alternatívája, csak a kulcsokat kell beállítani normálisan. Meg persze egyszerűsíteni. De az is elmaradt.

Tzp 2019.03.19. 07:40:14

@Pipas:

Nem hazudtolom meg. A GDP növekedett, tehát többet is lehetett - és kellett is - volna költeni. Plusz ugye a rokkantnyugdíjakat is átrakták az EÜ-be, hogy jobban nézzen ki a statisztika.

Tzp 2019.03.19. 07:42:51

@Pipas:

De, ha papíron munkának kellett volna történnie. Főleg ha közpénzről van szó. Mert ha a letelepedési pénzből túl sok megy magánkézbe, akkor az az államkassza helyett megy oda, tehát lopás. Mint ahogy a TAO is közpénz.

Tzp 2019.03.19. 07:44:05

@dunántúli gyerek:

A törvények nem ismerete nem mentesít a bűncselekmény alól. Tehát most hogy tudsz az esetről, te is köteles vagy jelenteni. Az nem kifogás, hogy szerinted nem történt bűncselekmény!

dunántúli gyerek 2019.03.19. 07:55:36

@Tzp: En nem tudok bcs-rol, az amit leirtal feljelentesre sem eleg.

LucretiaBorgia 2019.03.19. 09:53:37

@Androsz: Én is mondtam, tapasztalatból. Moderálni kell és irányítani. Aki nem törődik a poszt utóéletével, annak elhal a blogja.

Pipas 2019.03.19. 09:58:04

@Tzp: "A GDP növekedett, tehát többet is lehetett - és kellett is - volna költeni. Plusz ugye a rokkantnyugdíjakat is átrakták az EÜ-be, hogy jobban nézzen ki a statisztika."

Szerinted. Szerinted többet kellett volna költeni. Frankó. Értjük. Az előbb msról volt szó.

"A törvények nem ismerete nem mentesít a bűncselekmény alól."

Nincs olyan, hogy "mentesít a bűncselekmény alól". Értelmetlen szókapcsolat.

"De, ha papíron munkának kellett volna történnie. Főleg ha közpénzről van szó."

Nem, nincs olyan, hogy "munkának kellett volna történnie", kapitalizmus van, nem csak munkával lehet pénzt keresni, az a szocializmusban volt. Szerintem kevered az "ellentételezés nélkül", és a "munka nélkül" kifejezéseket. Munka nélkül simán lehet közbeszerzésen keresni, elég, ha mondjuk te vagy a tulajdonosa egy cégnek, aki közbeszerzésen vesz részt. Semmit nem dolgozol, mégis teljesen legálisan keresel pénzt.

"Az egykulcsos adó bebetonozta az alacsony béreket, a dolgozói szegénységet, a társdalom szétszakadását, a bérek lemaradását. "

Senki sem betonozott be semmit. A bérek soha nem látott mértékben növekedtek, a szegénység csökkent, a társadalom pedig nem szakadt szét.

"Mert ha a letelepedési pénzből túl sok megy magánkézbe, akkor az az államkassza helyett megy oda, tehát lopás."

Nem, nem lopás. Kétsintű bankrendszer van, minden kincstárjegyből megy "magánkézbe" pénz. A lopás az, ha valaki valamit azért tulajdonít el, hogy azt jogellenesen megtartsa, nem történt jogellenes cselekedet, tehát nem történt lopás.

"Tehát most hogy tudsz az esetről, te is köteles vagy jelenteni. Az nem kifogás, hogy szerinted nem történt bűncselekmény!"

Nem, nem vagy köteles jelenteni, az a socializmusban volt. Magyarországon nincs általános feljelentési kötelezettség, feljelentést tenni csak néhány nagyon konkrét és speicális esetben vagy köteles.

Plána nem vagy köteles feljelentést tenni, ha csak nem rendelkezel konkrét ismeretekkel, azaz pl. csak hallomásból tudsz bizonyos dolgokat.

LucretiaBorgia 2019.03.19. 10:04:51

@Tzp: "Orbán társadalmi ellenőrzés nélkül gyakorol teljhatalmat. Vagyis funkcionálisan egy diktátor. Így a társadalom nagyrészt tehetetlen, nem tud hagyományos politikai eszközökkel sikert elérni."

Na végre ! Nem győzöm hangsúlyozni, 2/3-nál nincs kontroll, itt a lényeg.

LucretiaBorgia 2019.03.19. 10:20:53

@ételizésítő: Az istenággyon ! Aki hozzád szól az fidesztakony, faszkalap, stb. ? Azért vannak itt épeszű kommentelők, akik nem fidesz seggnyalók, de rájuk is csípőből tüzelsz ?! Miért ?
Csókcsi :):):)

Szakyster 2019.03.19. 10:30:33

@Nincs közöttünk csicska: "Nekem tokmind1 mennyit lopnak.
Ha annyival emelkedik a ber mint az elmut8ban, tolem 5x ennyit is lophatnak."

Abszolút megértem az álláspontodat, de fontos lenne megértened, hogy mi a baj ezzel. Ha csak rövid távon nézed, még akár igazad is lehetne. Csakhogy fontos lenne megértened, miért nőtt a fizud. Nem azért, mert annyira jól végzi a dolgát a regnáló kormány, hanem mert még mindig a gazdasági válságból jövünk ki, éppen konjunktúra van, szárnyal a világpiac. _Mindenhol_ nő az életszínvonal, bármely környező országban. De ha megnézed a statisztikákat, akkor azt is fogod látni, hogy közép-európában nekünk a leglassabban/legkevésbé. És ebből akkor lesz baj, ha a világgazdaság ismét leszálló ágba kerül, akkor nem lesz tartalék a magyar gazdaságban. És ez nem fogja komolyan érinteni azokat akik lopnak, de a bérből és fizetésből élőket viszont igen.

Nincs közöttünk csicska 2019.03.19. 10:38:25

1. nem szavazhatunk csak arra, ami van (ergo tokmind1 mi van szerinted a tobbi keleteuropai orszagban). Szerintem a Fideszre szavazas a jar a legkisebb kockazattal, a gazdasagi fejlodest tekintve (a tobbi rizsa).

Miert mondom ezt? 1990-2010ben az eves atlagos realberemeles 1% volt, 2010-18ban 6%. Es 2010ig osszeszedtuk a regio legmagasabb adossagat (ma is a legmagasabb). Ezek azert eleg hosszu tavu adatok, ugy gondolom, es eleg szignifikans a kulonbseg.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt007.html

Nincs közöttünk csicska 2019.03.19. 10:46:05

@Szakyster: 6xos kulonbseget nem magyarazza meg az a teny, hogy konjunktura van (bar a nyugat-europai piacainkon lassabb most a fejlodes, mint 2008ig).
Az EU-penzek szinten nem magyaraznak meg mindent, az 1. Zorban-kormany eu-penzek nelkul is eleg jo novekedest hozott, es az allamadossag is csokkent, a szoci kormanyok eu-penzzel egyutt is halmoztak az adossagot.

Szakyster 2019.03.19. 10:50:46

@Nincs közöttünk csicska: De, igen, tökéletesen megmagyarázza. Sőt, Igazából alulmagyarázza, mert a kunjunktúra miatt nagyobb gazdasági/bérnövekedésnek kellene lennie, csak a központosítás, oligarhásodás, kapkodva, random módon változtatgatott jogi környezet miatt a hazai piac sokkal kiszámíthatatlanabb, mint mondjuk a szlovák, a lengyel vagy a cseh.

Pipas 2019.03.19. 10:57:41

@Szakyster: "De, igen, tökéletesen megmagyarázza. Sőt, Igazából alulmagyarázza, mert a kunjunktúra miatt nagyobb gazdasági/bérnövekedésnek kellene lennie, csak a központosítás,"

Te vagy az egyetlen, aki ki tudja számolni, hogy egy országban mennyinek kellene lennie a gazdasági növekedésnek, ha más lenne a jogi szabályozás. Ez körülbelül akkora tett, mint amikor a prófétákról hadoválnak egyesek.

"Nagyobb növekedésnek kellene lennie"... berosálok b+. A közgazdasági Nobelt mikor veszed át? :D

Nincs közöttünk csicska 2019.03.19. 10:57:55

@Szakyster: Arra reflektaltam, hogy 2008ig europaban nagyobb volt a gdp emelkedes, mint most.

A szlovakoknal pl. 2007ben 9%, mo-n akkor 1%. Realeremeles meg nuku. Most meg siman elozzuk a szlovakokat gdp emelkedesben, meg beremelkedesben, pedig meg mindig nagyobb az adossagunk az elQroknak koszonhetoen.

Szoval minek kene levaltani Zorbant? Kire?

Pipas 2019.03.19. 11:00:09

@Szakyster: "Csakhogy fontos lenne megértened, miért nőtt a fizud. Nem azért, mert annyira jól végzi a dolgát a regnáló kormány, hanem mert még mindig a gazdasági válságból jövünk ki, éppen konjunktúra van, szárnyal a világpiac. "

Ja, a konjunktúra. 2006-ban is volt konjunktúra, 2005-ben is, aztán mejdnem összecsuklott a gazdaság. Az, hogy az ellenfél sikereit épp úgy, mint a saját kudarcokat a külső körülményekre fogjuk ősi focista szokás. Senki sem veszi komolyan.

Szakyster 2019.03.19. 11:03:15

@Nincs közöttünk csicska: "Nagyobb növekedésnek kellene lennie"... berosálok b+. A közgazdasági Nobelt mikor veszed át? :D" Nem kell ehez nobel díj, csak el kell olvasni pár statisztikát.

Amúgy Orbánt nem ezért kellene leváltani, ez csak másodlagos, mert ez csak azt jelenti, hogy rossz vezető, rossz gazda. Ami miatt nem leváltani kellene, hanem hazaárulásért kivégezni, az a demagógia, az értéknélkülisége, a diktatúra felé elmozdulás, a cenzúra, a demokratikus értékek erodálása, stbstbstb.

Pipas 2019.03.19. 11:03:20

@Szakyster: "s ez nem fogja komolyan érinteni azokat akik lopnak, de a bérből és fizetésből élőket viszont igen."

A "bérből és fizetésből élők" egy értelmetlen modorosság, abból a korból maradt fel, amikor még volt különbség bér és fizetés közt. Nagyon-nagyon rég nincs, ezért csak tudálékos emberek mondják, hogy "bérből és fizetésből".

Nincs közöttünk csicska 2019.03.19. 11:07:38

@Szakyster: Tehat a szamok alapjan Orban magasan a legjobban vezeti az orszagot az elmult30 evben.

1990-2010ben az eves atlagos realberemeles 1% volt, 2010-18ban 6%. Es 2010ig osszeszedtuk a regio legmagasabb adossagat (ma is a legmagasabb). Ezek azert eleg hosszu tavu adatok, ugy gondolom, es eleg szignifikans a kulonbseg.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt007.html

Erre nem mondtal semmi ertelmeset, csak hisztizel. Hisztizz anyadnak!

Pipas 2019.03.19. 11:08:12

@Szakyster: "Nem kell ehez nobel díj, csak el kell olvasni pár statisztikát. "

Olyan statisztika nincs, hogy "mennyinek kellene lennie a GDP növekedésnek". Épeszü ember ilyet nem mond, normális ember nem kamuzik olyat, hogy "én tudom mennyinek kellene lennie" még olyat se nagyon, hogy "én tudom mennyi lesz".

"Ami miatt nem leváltani kellene, hanem hazaárulásért kivégezni"

Látom a joghoz is értesz mint a közgazdaságtanhoz. Te "bérből és fizetésből" élő zseni, te. :D

Pipas 2019.03.19. 11:15:59

@Szakyster: "az a demagógia, az értéknélkülisége, a diktatúra felé elmozdulás, a cenzúra, a demokratikus értékek erodálása, stbstbstb."

Egyrészről mi a fene az a "diktatúra felé elmozdulás"? Én azt hittem, hogy magyarországon mág legalább 5 öve kőkemény diktatúra van, te meg azzal jössz, hogy "elmozdultunk a diktatúra felé"?

Másrészt mi a rossebb az az "értéknélkülisége"? Orbán tök egyértelműen elmagyarázta ezerszer, hogy mit tekint értéknek. Az addig rendben van, hogy nem kell vele egyetérteni, de hogy a francba mondhatsz olyan marhaságot, hogy "értéknélküliség"?! Normális vagy?

És mi ez a cenzúra dolog már? Nem vetted észre, hogy magyarországon mindenki olyan parasztságot terjeszthet, amilyet akar? Hisz te is élsz vele vastagon, téged mikor cenzóráztak öreg?

De legfőképpen ezek az "értéknélküliség" meg "demagógia" ezek hol minősülnek már hazaárulásnak? Hogy a fenébe jön ide a hazaárulás?! Az is egy szó, amit nem értesz vagy mi?

Pipas 2019.03.19. 11:17:20

@Pipas: Elárulom: a hazaárulás azt jelenti, hogy valaki idegen értékeket részesít előnyben a hazája érdekei ellenében.

Na most ennek a tükrében menj vissza és próbáld meg értelmezni a saját kommentedet.

Szakyster 2019.03.19. 11:36:25

@Pipas:
1: Ha Északkórea 10-pontos diktatúra, Oroszország mondjuk 8, akkor Magyarország kb 5.

2: Orbán attól értéknélküli, hogy az értékei mindig változnak, annak megfelelően, éppen mi áll az érdekében. A legújabb a keresztény kurzus, ha megnézed, pár évvel ezelőtt sehol nem volt. Ha végig nézed a teljes életpályáját, akkor láthatod, hogy képviselt már minden értéket, és annak ellentétét is..

3: Nem csak az a cenzúra, ha nem engednek leírni valamit. Cenzúra az is, ha egy politikus nem nyilatkozik bizonyos sajtóorgánumoknak, nem válaszol kérdésekre. Cenzúra az is, ha bizonyos oldal képviselőt nem fogadnak bizonyos sajtóorgánumok, ennek minősített esete, ha a közszolgálati médiáról beszélünk. Cenzúra az is, ha kórház- vagy iskolaigazgatóknak tilos nyilatkozni a minisztériumok előzetes jóváhagyása nélkül. Cenzúra az is, mikor egyes köröknek kínos dolgokat valódi indok nélkül titkosítanak.

4: Ez egy eléggé beszűkített definíció, messzemenőkig nem értek egyet veled. Hazaárulás az is, ha valaki egy szűk réteg érdekeit előnyben részesíti a hazája érdekeinek ellenében. Számomra a trafiktörvény, a nyugdíjrablás, az Úniós pénzek becsatornázása a NER-lovagokhoz, mind mind-mind hazaárulásnak minősül. De ha nagyon zavar, akkor maradjunk annyiban, hogy a hazaárulással egyenértékű bűn, és hasonló büntetést érdemel.

Na, talán, hogy most elmagyaráztam, sikerül értelmezned a kommentemet.

Pipas 2019.03.19. 11:56:01

@Szakyster: "Nem csak az a cenzúra, ha nem engednek leírni valamit. Cenzúra az is, ha egy politikus nem nyilatkozik bizonyos sajtóorgánumoknak, nem válaszol kérdésekre."

Nem, nem az, a cenzúra nem azt jelenti, hanem azt, hogy engedélyeztetési eljárás van a sajtótermékeken. Ezt jelenti as szó.

"Orbán attól értéknélküli, hogy az értékei mindig változnak"

Nem, az "értéknélküli" nem ezt jelenti. Azt jelenti, hogy nincsenek értékei.

"Számomra a trafiktörvény, a nyugdíjrablás, az Úniós pénzek becsatornázása a NER-lovagokhoz, mind mind-mind hazaárulásnak minősül."

Számodra a szavak mind-mind mást jelentenek mint mindenki másnak. Közismert trollmódszer.

"Ha Északkórea 10-pontos diktatúra, Oroszország mondjuk 8, akkor Magyarország kb 5."

Baromság. Mondjuk még azt sem tudtad leírni, hogy "Észak-Korea", akkor honnan tudnád, hogy hány pontos a diktatúra ott? De komolyra fordítva: nem, az általad idekamuzott számok teljesen agyamentek, csak az elborultságodat bizonyítják.

A Budai Simicska . O1G 2019.03.19. 12:04:06

@LucretiaBorgia: váratlanul ért az Index-címlap és a 24 óra leforgása alatt majd 250 komment, pont úton voltam tegnap egész nap, csak futtában, a telefonomon olvastam bele az e-mail értesítőkbe... Majd most nekiállok, az érdekesebbekre válaszolok, a trollokat meg törlöm.

Pipas 2019.03.19. 12:11:05

@A Budai Simicska . O1G: "a trollokat meg törlöm."

Azaz mégiscsak van magyarországon cenzúra. Csak orbánnak van kevés hozzá. :D

Pipas 2019.03.19. 12:13:20

köze... csak orbánnak van kevés köze hozzá

A Budai Simicska . O1G 2019.03.19. 12:30:32

@leponex: gyűlölöm az O1G-t olyan szempontból, ahogy Tibi Atyát, Dancsó Pétert, meg a többi hasonló netcelebet is utálom. Pontosabban nem őket utálom, hanem hogy ilyesmire van igény, és ilyen eszközöket kell használni ahhoz, hogy az információs zajt túlkiabáljuk és a hangunk eljusson az emberekhez. Erről fogok hamarosan írni egy külön posztot, mert a Kreatív Ellenállók egyik fontos stratégiai célja kitalálni, hogy hogyan lehetne Tibi Atya stílusában értelmes gondolatokat közvetíteni azok felé, akiknek Tibi Atyára van igényük. Van pár ötletünk. :)

@conchita wurst: "politizalasnak azt hivjuk, ha valaki aktiv: mediat vasarol, manipulalja a nepet, vezeti a kozossegeket"

Nem, ezt marketingnek hívjuk, és szükség van rá, de a politika nem ebből áll. Egy mosóporra ez nyilván igaz, hiszen az a lényeg, hogy a gyártó minél többet eladjon belőle, de a politikának eredetileg az a célja, hogy a jövőnket meghatározza, és nem feltétlenül az a jó út, amiről több emberrel el lehet hitetni, hogy az.

Tudom egyébként, hogy a blog önmagában kevés, de ennek a blognak még csak az a célja, hogy megismertesse a koncepciót azokkal, akik tennének többet is. Erről a másik poszt végén írtam: o1g2.blog.hu/2019/03/17/elobb-utobb_meguntak_hazamentek

@luis5: "Miért? Mert sokkal jóiban élünk mint 10 éve"

Én is jobban élek, ha szigorúan pénzügyileg nézzük a dolgokat, de ezt nem a kormánynak köszönhetem, hanem a saját erőfeszítéseimnek meg némi szerencsének. És a pénz nem minden, de a te érvedet validnak tartom, a B csoportot a hozzád hasonlóan gondolkodókról mintáztam: te meg tudod indokolni, hogy neked miért jó, ellentétben mondjuk a C csoporttal, akik csak annyit tudnak mondani, hogy ha nem a Fidesz nyer, akkor gyün a migráncs és megerőszakol, mer' a tévé is mondta. Ha csak a hozzád hasonlóak szavaznának a Fideszre, semmi bajom nem lenne :) (Ugyanakkor te is egy kis átfedést mutatsz a C csoporttal: azt gondolod, hogy rosszabbul élnél, ha nem a Fidesz lenne, de ezt nem támasztja alá semmi. Szerintem aki talpraesett és hajlandó tanulni, az megél bármilyen kormány alatt.)

@Pipas: "Nem öreg, az őszödi beszédből legfeljebb azt tudhatod, hogy mit gondolt Gyurcsány Ferenc"

Oké, akkor helyesbítem: szerintem minden politikus azt gondolja, hogy a tüntetések és a népharag idővel elmúlik és nem kell ezekkel foglalkozni, egyedül Gyurcsányról szivárgott ki, hogy tényleg így gondolja. De szerinted Orbán nem szarja pont ugyanígy telibe a tüntetéseket?

@Nincs közöttünk csicska: "Ha annyival emelkedik a ber mint az elmut8ban, tolem 5x ennyit is lophatnak."

Ez egy borzasztóan korlátolt és káros gondolkodásmód. Nyilván én sem vagyok naiv, tudom, hogy aki a mézesbödön közelébe kerül, az fog belőle venni magának, de nem mindegy, hogy eközben bele is szarik, vagy csak csendben elveszi, amennyi kell neki. Például a 3-as metró felújítása: bánta volna a tököm, ha kétszer annyiba kerül (és ha többet is lopnak belőle) ha cserébe például nem légkondi nélküli kiszuperált sufnituning ruszki szarok járnának a felújított vonalon. Miért pont azokon a dolgokon kell spórolni, amit az emberek használnának is? A stadionokra két kézzel szórjuk a pénzt, pedig azokat kurvára nem használja senki, építettek volna völgyhidat az Alföldre (mint ahogy Gyurcsányék csinálták) vagy egy sehonnan sehova nem vezető villamosvonalat, lopni abból is lehet, de legalább valami kis haszna is lehet legalább annak a 2 embernek, aki a híddal vagy a villamosvonallal összekötött két tanya egyikében lakik.

@Anita Nagys: "Hiaba irsz barmit - meggyozhetetlenek..."

Erre csak annyit írnék, hogy 2002-ben, 2006-ban és 2010-ben én is a Fideszre szavaztam, a mozgalmunk egyik alapító tagja konkrétan a Fidesz kampánycsapatában dolgozott régen :) (A nevét egyelőre nem árulhatom el, de volt pár olyan húzása, ami országos visszhangot kapott, talán ha ezeket többen látják, többen felébrednek a NER-mátrixból)

Nincs közöttünk csicska 2019.03.19. 12:40:56

@A Budai Simicska . O1G: "Ez egy borzasztóan korlátolt és káros gondolkodásmód. Nyilván én sem vagyok naiv, tudom, hogy aki a mézesbödön közelébe kerül, az fog belőle venni magának, de nem mindegy, hogy eközben bele is szarik, vagy csak csendben elveszi, amennyi kell neki. Például a 3-as metró felújítása: bánta volna a tököm, ha kétszer annyiba kerül (és ha többet is lopnak belőle) ha cserébe például nem légkondi nélküli kiszuperált sufnituning ruszki szarok járnának a felújított vonalon. Miért pont azokon a dolgokon kell spórolni, amit az emberek használnának is? A stadionokra két kézzel szórjuk a pénzt, pedig azokat kurvára nem használja senki, építettek volna völgyhidat az Alföldre (mint ahogy Gyurcsányék csinálták) vagy egy sehonnan sehova nem vezető villamosvonalat, lopni abból is lehet, de legalább valami kis haszna is lehet legalább annak a 2 embernek, aki a híddal vagy a villamosvonallal összekötött két tanya egyikében lakik."

Ezek huszadlagos kerdesek, az ellenzek meg ne beszeljen metrorol, ha lehet.

Itt a lenyeg: 1990-2010ben az eves atlagos realberemeles 1% volt, 2010-18ban 6%. Es 2010ig osszeszedtuk a regio legmagasabb adossagat (ma is a legmagasabb). Ezek azert eleg hosszu tavu adatok, ugy gondolom, es eleg szignifikans a kulonbseg.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt007.html

Pipas 2019.03.19. 12:53:36

@A Budai Simicska . O1G: "Oké, akkor helyesbítem: szerintem minden politikus azt gondolja, hogy a tüntetések és a népharag idővel elmúlik és nem kell ezekkel foglalkozni, egyedül Gyurcsányról szivárgott ki, hogy tényleg így gondolja. De szerinted Orbán nem szarja pont ugyanígy telibe a tüntetéseket?"

Én azt tudom, hogy én mit gondolok és én azt gondolom, hogy veled ellentétben én nem hiszem, hogy tudom ki mit gondol.

Hogy másképpen is megfogalmazzam: annak idején gyurcsány mondott gáz dolgokat az mszp-ről, te pedig evidensnek veszed, hogy az biztos a többiekre is vonatkozott. Merthogy "azóta" tudni véled mit gondolnak a politikusok.

Gyurcsány is ezzel mosakodott utána, hogy ti. ő az egész magyar elitről beszélt. Pedig nem, el lehet olvasni, ő nem a teljes magyar elitről beszélt, jobb lenne, ha te sem célozgatnál erre, mert ez egy ordas hazugság.

Pipas 2019.03.19. 12:57:51

@A Budai Simicska . O1G: "éldául a 3-as metró felújítása: bánta volna a tököm, ha kétszer annyiba kerül (és ha többet is lopnak belőle) ha cserébe például nem légkondi nélküli kiszuperált sufnituning ruszki szarok járnának a felújított vonalon. "

"építettek volna völgyhidat az Alföldre (mint ahogy Gyurcsányék csinálták) vagy egy sehonnan sehova nem vezető villamosvonalat, lopni abból is lehet, de legalább valami kis haszna is lehet"

Vagyis ha az mszp épíat egy völgyhidat az alföldre vagy sehonnan sehova nem vezető villamosvonalat, akkor azt mondod, hogy "valami kis haszna annak is lehet". Ha a fidesz csinál metót, akkor "miért nincs benne légkondi g.cik"

Nem kicsit vagy ám elfogult! :D

A Budai Simicska . O1G 2019.03.19. 13:01:32

@Pipas: "A legnagyobb gyűlöletkeltő éppen az ellenzék. Egy évtizede másról sem beszélnek, mint arról, hogy az ördöggel is összeállnának, hogy a fideszt megbuktassák, hogy minden fidesz szavazó agyhalott, hogy a kormány egy bűnszövetkezet. "

Ha elolvastad volna a posztot, ugyanezt én is megfogalmaztam kritikaként.

@kocsisj: "Abban nem értek egyet, hogyha Neked nem stimmel az O1G (ami egyébként tök igaz), miért ezen a néven indítasz új fórumot."

Mert ha kreativellenallok.blog.hu néven indítom (ami a mozgalom valódi neve lesz) vagy a saját nevemen, mint Kis Pista blogja, akkor tized annyi embert nem fog érdekelni :) Ez is baj, amivel foglalkozni kell, az előbbi kommentben Tibi Atyával kapcsolatban is ezt írtam.

"Valószínűleg a Márki-Zay féle megoldások lehetnének alternatívák"

Erről egyelőre még nem akarok titkokat elfecsegni, mert kezdeti stádiumban van a mozgalom szervezése, de szerintem is, úgyhogy ők benne vannak a tervezett belső körben, akiknek együttműködési javaslatot fogunk küldeni részletesebb koncepcióval. :)

@Ma Baker: "Csak a normális emberek kategóriáját hagytad ki a cikkből, akiknek a családjuk az első és egyetértenek az EU tagállamok nagyobb fokú szuverenitásával, ha már megdolgoztunk érte 1000 éven át"

Hát én még csak harmincas éveim közepén járok és kb 20 év munkaviszony van a hátam mögött, nem 1000, de ez biztos nem normális hozzáállás :) Abban az 1000 évben történtek olyan dolgok is, amik nélkül ma sokkal előrébb lennénk, ezek közül néhánynak az a nemzeti és/vagy vallásos maszlag is okozója, amit ma a Fidesz tol, szóval önmagában ez kevés. A család meg nekem is fontos, de nem gondolom azt, hogy a baloldalnak kevésbé lenne fontos, legfeljebb a baloldal a gyerektelen embert is egyenrangúnak tartja a gyerekessel, ami szerintem teljesen korrekt, és ettől a gyerekes nem ér kevesebbet, ugyanolyan fontos építőköve a társadalomnak mindenki.

@Nincs közöttünk csicska: "1990-2010ben evente atlag 1%-kal emelkedett a realber (az adossag kisse gyorsabban). 2010 ota atlag 6% a realber emelkedes."

Ott azért volt egy világgazdasági válság is 2008-ban. Tény, hogy Gyurcsányék az utolsó pillanatig bagatellizálták a dolgot, és Magyarországot felkészületlenül érte a dolog, így jobban meg is éreztük, mint mások... De 2010 óta ugyanígy főleg a világgazdasági folyamatok húzzák a magyar gazdaságot, csak most fölfelé, ez nem a Fidesz érdeme (az lenne a csoda, ha a világgazdasági fellendülés közepette mi nem éreznénk belőle semmit)

@TSandor Toth: "Az o.gy választáson az egyéni választókerületekben nyerte meg a Fidesz a választást és nem párt listán."

Listán is 49%-ot szerzett a Fidesz. A Jobbik 20-at, a többiek a 15-öt se érték el, ha az összes 1% felett szerzett párt szavazatait összeadjuk, még akkor is neccesen van meg. És szerintem aki a Kétfarkúra szavazott, az nem szavazna a Jobbikra vagy Gyurcsányékra... Én legalábbis biztosan nem

www.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/orszlist.html

@cavalry: "A marketing magas szintű ismerete is ezt bizonyítja, hogy az emberek nagy tömegei irracionálisan "gondolkodnak" amit nem nevezhetünk gondolkodásnak."

Pont a marketing a kulcs, marketing nélkül Henry Ford idejében is maximum jobb lovakra vágytak az emberek. Ha a homeopátiát és más baromságokat képesek a marketing hatására elhinni, akkor mi lenne, ha valami olyasmihez rittyentenénk fasza marketinget, ami tényleg jó nekik? A fejlődés ugyanis alapvetően jó, a középkor meg nem volt az, még akkor sem, ha sokan nosztalgiával tolják a "régen minden jobb volt" marhaságot meg a vallásos agyhalált. A fáról is lejöttünk valahogy, és ma már a tűztől sem fél az ember, sőt, jobbágyság sincs, valahogy csak el lehet nekik adni a fejlődést a XXI. században is.

@nnnnnnnn: "ugyanúgy semmi mondanivalója egyiknek sem, azon kívül hogy zavarjuk el a zorbánt, meg milyen rossz itt most orbánc uralma alatt élni. megoldásokról még sose irtak az ellenzékiek blogposztokat."

Hol olvastál ezen a blogon ilyesmit?

Az jogos kritika, hogy még a megoldásról nem írtam, de 2 napja létezik a blog, szerintem adj egy esélyt.

@Gazz: "Te figyelj, azért az feltűnt neked a fene nagy gyűlölet közepette, hogy az írásod csak az ellenzéki médiában tudott megjelenni?"

Sőt, még ott se, egyedül az Index blogketrecben, bezzeg ha Schobert Norbi vagy valamelyik valóvilág-szereplő szervezné a mozgalmunkat, az vezető hír lenne mindenhol :) Ez baj, és fontos probléma, lesz is róla külön poszt.

Nincs közöttünk csicska 2019.03.19. 13:10:46

"Ott azért volt egy világgazdasági válság is 2008-ban. Tény, hogy Gyurcsányék az utolsó pillanatig bagatellizálták a dolgot, és Magyarországot felkészületlenül érte a dolog, így jobban meg is éreztük, mint mások... De 2010 óta ugyanígy főleg a világgazdasági folyamatok húzzák a magyar gazdaságot, csak most fölfelé, ez nem a Fidesz érdeme (az lenne a csoda, ha a világgazdasági fellendülés közepette mi nem éreznénk belőle semmit)"

2007ben a szlovakok gdp-je 9%-kal nott, mi 1%-kal(ugy hogy ezt a lakossagi hitelezes nyilvan novelte). Ma meg valamivel mar elottuk vagyunk, ugy hogy a lakossag es az allam is leepiti a hiteleit.
Azert nehogy mar lecsereljem Orbant a fostenger ellenzekre, mert egyebkent szerintem is faszsag a stadion, meg meg jo par dolog.

A Budai Simicska . O1G 2019.03.19. 13:10:51

@Pipas: Félreértesz. A 4-es metróra meg az M6 alagutakra el lett baszva egy valag pénz, és egy csomót el is loptak belőle, de legalább a műszaki tartalomra nincs panasz. A 3-as metróval az a bajom, hogy SPÓROLTAK rajta, miközben máskor egyáltalán nem szempont szaros 10-20 milliárd Forint... Pedig a 3-as metrót ténylegesen több százezren használják, ha valamire nem kellett volna sajnálni a pénzt, akkor az ez.

Pipas 2019.03.19. 13:13:12

@A Budai Simicska . O1G: "Pont a marketing a kulcs, marketing nélkül Henry Ford idejében is maximum jobb lovakra vágytak az emberek."

nehéz is felfogni hogyan fejlődhetett marketing nélkül az emberiség cirka 198800 éven keresztül. :D marketingesek nélkül, akik elmagyarázták az emberiségnek, hogy a lósz.r szaga nem jó, az autó jobb. :D

marketing... :D

A Budai Simicska . O1G 2019.03.19. 13:14:21

@Nincs közöttünk csicska: Abban teljesen igazad van, hogy ne cseréljük le a lószart kutyaszarra, ezt én nem is mondtam egy szóval se. Ha érdekel, listán és egyéniben is a Kétfarkú Kutya Pártra szavaztam, mert faszom kivan az egésszel, ők legalább jó arcok és egy kis vidámságot hoznak a politikába, és sok szempontból ennek ellenére is komolyabban képesek megfogalmazni a problémákat, mint Gyurcsányék, akik csak annyit tudnak mondani, hogy fújorbán.

A Budai Simicska . O1G 2019.03.19. 13:19:36

@Pipas: nyilván vannak olyan dolgok, amik fejlődését természetes igény generálja, de nagyon sokszor a marketing az, ami gerjeszti az igényt. Mondok egy másik példát: okostelefon, mobilinternet. 20 évvel ezelőtt gondolta volna bárki, hogy az embereknek szükségük van érintőképernyőre? Még Uj Péter is ezt írta a mobilinternetről 2000-ben, hogy egy faszság az egész: index.hu/tech/mobil/wapup/ - aztán valahogy mégis kiderült, hogy az emberek akarnak a villamoson internetezni, hiába, hogy 20 évvel korábban még eszükbe se jutott volna.

A Budai Simicska . O1G 2019.03.19. 14:25:02

@I_Isti: később hozzátettem, hogy a 8 alaptípuson belül is vannak átmenetek és átfedések, de ez a 8 már több, mint a 2, ami a fenti infografikán látható.

@Ma is mentek gecizni?: "Olyan stadionokra például, amelynek nézőtere már évtizedek óta le volt zárva, mert ÉLETVESZÉLYES volt! Mert ezt hagyták ránk! Te kivinnéd a családodat ilyen stadionba szórakozni, ahol összeomolhat alattatok az egész?? Mert a libsik ezt várják el..."

A stadionok nézőszámai alapján nyugodtan le lehetett volna dózerolni a veszélyeseket, elég lenne helyettük egy nagy füves placc, az a párszáz szurkoló meg elfér a közeli kocsmákban, ahol a TV-ben nézheti a meccset. Miért közérdek egy maréknyi ember szórakozása, miért kell erre közpénzt költeni egyáltalán? Mert ha még tömeges igény lenne rá, azt mondanám, hogy oké, panem et circenses, de még így is alig járnak meccsekre, hogy mára ez maradt az egyetlen adómentesen adható cafeteria-juttatás.

@predike: "jól menő multimilliomos magyar vállalkozóktól rendszeresen hallom a panaszt, hogy "nehogy már egy bolti eladónak vagy takarítónak 150 ezer bruttónál többet fizessek"

Ez már szerencsére mint ha változni kezdene, én vállalkozó ismerőst arra hallom panaszkodni, hogy 300 nettót is adna egy gyógyszerésznek, de mivel vidéki kisváros, a fiatalok többségének még ennyiért sem perspektíva, inkább mindenki Pestre jön valamivel kevesebb pénzért.

@Suszter András: "Azzal nem értek egyet, hogy O1G.2.0 legyen a mozgalom neve, mert ezzel máris elköteleződsz egy adott oldal mellett"

Az O1G 2.0 csak a blog neve, a mozgalomé (melynek egyik alapító tagjaként írok, de nem a saját tulajdonomként tekintek rá, hogy a nevében írjak) Kreatív Ellenállók. Már készül saját .hu domainen a saját weboldal, ott többen is fogunk majd blogolni, videózni, stb, de fontos, hogy a közös projektek kivételével mindenki saját nevén, saját meggyőződéséből alkosson, elfér ott egymás mellett az egyszerű O1G mém és a kormány adott intézkedésével egyetértő normális hangvételű pozitív kritika is, a lényeg, hogy ez a sokféleség képviselhesse magát valahol, és értelmes viták alakuljanak ki. Meglátjuk majd a gyakorlatban, hogy ez mennyire lesz működőképes, én hiszek benne :)

"Ha pedig a posztíró vagy bárki elindít egy ilyen ellenálló mozgalmat, akkor a közelbe se engedjék egyik politika párt politikusát sem, magánemberként sem"

A többivel is egyetértek, de erre kiemelten oda fogunk figyelni.

@Fermentátor: "Oké, sok dolog világos és örvendetes, amit a poszt-toló írt, de azért az mégsem jön át (nekem legalábbis), hogy miért azt írj a zászlajára, miért arról nevezi el "mozgalmát", amiből a leginkább elege van"

Erre az előző, Suszter Andrásnak is írt kommentrészben a válasz, csak betagellek téged is, hogy te is kapj róla e-mail értesítőt ha tényleg érdekel a válasz :)

@apro_marosan_petergabor: "Honnan hová jutottunk 10 év alatt...
Az ország csődhelyzettő l(benne a devizahitelesekkel, munkanélküliekkel stb.) a
majdnem teljes fogalkoztatottságig, szépülő fő és más városokig, támogatott
határontúli magyarokkal, folyamatosan, tempósan emelkedő bérekkel
stabilitással, csökkenő államadóssággal, alacsony kölcsön-kamattal stb.... "

Igen, többnyire EU-s pénzből. Annak az EU-nak a pénzéből, amit a kormány minden létező platformon folyamatosan támad, és ami ellen folyamatosan uszít.

"- Melyek a rövidtávú ország érdekek?
- gazdasági prosperitás"

Ez hosszútávúnak is jó

"- Hosszútávú ország érdekek?
- megmaradó - magyar elkötelezettségű - népesség szint"

Én nem vagyok magyar elkötelezettségű. Szeretem ezt az országot, de szerintem ugyanúgy tudnék boldogulni Ausztriában is, és valahogy nekem nem ad okot büszkeségre, hogy hova születtem. De ide köt sok minden, és szívesen dolgoznék azon, hogy ne kelljen elmennem (erősen rezeg a léc)

"- ne legyen bevándorlás (nem integrálhatóak, egy idő után nem ismersz rá
országodra - ezt fel kell ismerni)"

Ne legyen illegális bevándorlás. Aki ide szeretne jönni, annak keményen verjük a fejébe, hogy aki kecskét akar baszni, az húzzon haza, de aki hajlandó magáévá tenni az európai normákat, meg hogy miért Európa a faszább hely, mint az a putri, ahonnan ő jött (például mert mi már a középkor óta nem annyira vagyunk vallásosak, még ha egyesek ezt a látszatot keltik is) és hajlandó dolgozni, hasznos tagja lenni a társadalomnak, az kap egy esélyt, persze szigorú átvilágítás után és folyamatos ellenőrzés mellett.

Ez így jó kompromisszum? Vagy mondjuk azt (és fogjuk be ezzel a migránsoktól rettegők száját) hogy ide aztán nem jön senki? Végülis úgyse jön ide senki, úgyhogy részemről mehet, kb mint ha azt mondanánk, hogy a Balatonba senki nem telepíthet kék bálnát :)

"- >> családtámogatás (de hogy? - nem segéllyel! )!"

Erre nem tudok válaszolni, nem vagyok a téma szakértője, csak azt látom, hogy nálunk jobb anyagi helyzetben levő országok demográfiai mutatói se sokkal jobbak. Lehet, hogy ezt inkább nem kéne erőltetni egyáltalán, inkább a fenntartható fejlődést, hogy 2100-ban is legyen HOVA gyereket szülni?

A Budai Simicska . O1G 2019.03.19. 15:05:03

@VT Man: "A legtobb Fideszre szavazo szivesen szavazna masra, ha lenne mas."

Ezzel egyetértek.

2002-ben, 2006-ban és 2010-ben a Fideszre szavaztam, 2014-ben nem mentem el, 2018-ban pedig a Kétfarkú Kutya Pártra, mert én is azt látom, nincs értelmes alternatíva (tulajdonképpen csak azért mentem el, mert fontosnak tartom az állampolgári jogaim gyakorlását).

"Ha lenne olyan, aki azt mondja, hogy tartsuk meg az egykulcsos adot, tamogassuk a csaladokat -- hasonloan, de esetleg mashogy"

Az előző kommentben is szóba került a családtámogatást, nem ismételném magam, az egykulcsos adót nem tudom megítélni, szerintem igazságtalannak tűnik, legalább egy legalsóbb jövedelmi rétegben levőket segítő (esetleg adómentes) kulcs kéne, de az meg visszaélésre ad okot és a feketegazdaság felé terel, szóval ez nehéz ügy. A KATA viszont egyértelműen jó dolog, az mindenképp maradjon, én például fontosnak tartanám, hogy a fiatalok vállalkozókedvét erősítsük.

@Nincs közöttünk csicska:

"Hollandiaban konnyebb megelni. A gyarmatositas jol fizet."

Fizetett úgy 100 évvel ezelőtt. Manapság inkább az elektrotechnika, gyógyszeripar, hajógyártás, építőipar, meg a miénknél kissé fejlettebb mezőgazdaság húzzák Hollandiát, mi meg alacsony hozzáadott értékű összeszerelőüzemekkel próbálkozunk, mert a sok munkahely a cél, nem a jó munkahelyek.

@Ekrü: "A közösségi médiába mindenki azt ír vagy oszt meg amit akar."

Ez igaz, de a fontos problémákról és esetleg megoldásokról szóló dolgok sokkal kevesebb emberhez jutnak el, mint a felkapott baromságok, ami pedig baj, mert így a tartalomgyártók is arra vannak ösztönözve, hogy alacsony színvonalú, bugyuta tartalmakkal árasszák el a közösségi médiát, aminek a zaja elnyomja a gondolkodókat. Ezt írtam kb 2-vel ezelőtti kommentben Tibi Atyáról is, és ilyen értelemben az O1G 2.0 név találó: ha a népnek O1G kell, akkor nyomjuk az O1G-t, de közben legyen mellette más is, aminek értelme is van, hátha így többekhez eljut, mert ha valaki kérdezi, hogy mégis mire jó ez az O1G-zés, akkor lehet linkelni ezeket a posztokat.

@Sesquatch Hegyi: "Azzal együtt hogy számomra a fidesz vállalhatatlan, ha nem értjük meg, hogy különböző embercsoportok miért támogatják őket (és egyszerűen csak náciknak, bértrolloknak, kollaboránsoknak nevezzük őket), akkor soha sem lesz esély a kormány lecserélésére. "

Köszönöm, ez a cél, ami pedig az O1G nevet illeti, már fentebb leírtam, téged is csak azért tag-ellek, hogy lásd, válaszoltam (még ha nem is írom le még egyszer ugyanazt)

"Talán legjobb példa erre a gyerektámogatás körül kreált balhé, ami talán a svéd miniszter nyilatkozatával csúcsosodott ki, ahol kb a náci németországhoz hasonlította a támogatáskosarat."

Igen, ez benne is van a posztban a G csoport jellemzésénél, csak egy másik példával, amit a szocik mondtak: "Eleinte ösztönösen felszólaltunk ellene, aztán kiderült, hogy a saját bázisunk 70 százaléka egyetért vele. Nem biztos, hogy az a legjobb stratégia, ha a saját bázisodat akarod megnevelni" - hát ez tényleg gáz.

@BéLóg: "A kormány NEM hiszi hogy a többség vele van.
A kormány (és egyébként MINDENKI) TUDJA hogy ez az igazság. "

2,6 millió ember objektíven nem a többség egy 10 milliós országban, ha csak a választásra jogosultakat nézzük, annak is kb 30 százaléka.

@Tzp: "Kizárólag a pártok tudnak összefogni, azokat meg anyagilag kényszerítette bele a széthúzásra."

Ki kényszeríti bele például Gyurcsányt, hogy a tavalyi bukta után 2022-ben is megpróbálja a stabilan 10% alatt vergődő pártocskájával megdönteni Orbánt? Lássa be, hogy ez nem megy, törődjön a vállalkozásaival és éljen meg belőlük jól, közben ha részt kíván venni a politikában (ami egy demokráciában állampolgári jog, sőt kötelesség) akkor meg írjon blogot, vagy azokat a bizonyos "kibaszott jó könyveket" a modernt magyar baloldalról. :)

@tittipecci: "Hiába megy a mostani hatalom, nincs senki az országban, aki végre normális morált tudna hozni, aki egységet teremtene ebben a nemzetben és nem megosztana."

Én a problémát inkább abban látom, hogy igény nincs rá, a másik poszt erről szól:

o1g2.blog.hu/2019/03/17/elobb-utobb_meguntak_hazamentek

(lehet, hogy hiba volt egyszerre kirakni a kettőt, mert külön-külön is Index-címlapra mehetett volna, de legalább így tudom mérni az átkattintások alapján az érdeklődést)

Az igény viszont olyan dolog, amit feljebb már írtam: 20 éve iPhone-ra se volt igény, és Uj Péter nyilvánosan hülyézte le azokat, akik szerint normális gondolat a villamoson internetezni. A világ változik, és az emberek is, ez a politikában javarészt a marketingen múlik.

cavalry 2019.03.19. 15:31:08

@A Budai Simicska . O1G: A marketinget nem úgy kell érteni hogy az egy csodaszer. Akkor van baj, ha tulajodonképpen a csalás csomagolt formája. A racionális gondolkodásra képtelen egyedeknek valamilyen tetszetős csomagolásban eladnak bármit, és a pszichológia módszereivel "lezárják" a tranzakciót. Tudod csak most csak neked féláron az utolsó darabokat, ha kifizeted az egészet akkor féláron stb. Tessék már felfogni hogy az emberek idióták tömegesen. Kivéve aki ezt elolvassa :) . kipróbáltam egy tömött kocsmában, hogy van egy logikai feladat, aki 5 perc alatt megoldja kap két doboz sört. Hozzá sem tudtak kezdeni pedig még nem is voltak részegek. Ezt a feladatot egy holló simán megoldja (fent van a neten). Az embereknek nem jött össze. Na most akkor a világgazdaság és a globális felmelegedés összefüggéseit akarod neki eladni különös tekintettel a gyermekvállalásra és a házépítést hitelre céljából -Csok meg minden? A párt programokkal akarod őket idegesíteni, egy mondatot sem ért belőle nálunk 5 millió ember. Ezzel szemben az arab harcos hazamegy, letűzi a lándzsát, ha addigra az asszonyka nem térdel elég gyorsan meztelen seggel, akkor úgy elveri mint a cimbalmot. Lesz is gyerek - évente egy tuti.

A Budai Simicska . O1G 2019.03.19. 15:52:53

@ételizésítő: "A blogger meg egy magától elszállt fidesznyik faszkalap."

Köszönöm, eddig még csak sorosbérenc hazaáruló voltam, vártam, hogy ezt is hozzám vágja valaki. A fenti grafikonból ugyanis következik, hogy van egy bizonyos társadalmi csoport, aki egyszerre fideszbérenc faszkalap és sorosbérenc libsi faszkalap, te vagy rá a bizonyíték, hogy ez így megy :D

@Minden ballib bérretteg: "Hogy a ballibek azok, akik agyatlanul náciznak, antiszemitáznak mindenkit aki a nemzeti érdekeket helyezi előtérbe, kb 1945 óta "

Mik azok a nemzeti érdekek? Szerintem például az egyik legfontosabb, hogy még egyszer soha ne fordulhasson elő olyasmi értelmetlen pusztítás, ami 1938 és 1945 között, mert annál nagyobb nemzetáruló nincs, mint aki a nemzet akár egyetlen fiát is értelmetlenül a halálba küldi, mindezt valami magasztos cukormázzal leöntve hazafias kötelességnek állítja be.

Orbán egyébként szerintem nem náci, és nem is diktátor, inkább olyasmi, mint Kádár, aki látszólag a dolgozó nép érdekeit tartja szem előtt a gondolkodó értelmiség kárára.

"A csőcselék néhány száz tagját. És valóban nem verni kellett volna őket, hanem élessel halomra lőni a gyújtogató csürhét."

Ugye az megvan, hogy ez ugyanolyan szélsőséges és káros gongolat, mint a "lőjük le az összes migránst" az általad is kritizált oldalon? 2006 október 23-án megállapítást nyert, hogy hiba volt az Alkotmány utcában randalírozó csőcseléket a Bajcsyn végig (két kilométeren keresztül!) Astoriánál tartott békés megemlékezés felé terelni és ott oszlatni a vegyült tömeget.

@fátum: "A cikk címére válaszolva; a kommentekből látszik, hogy nem. :-)"

Erről írtam az A csoport jellemzésénél: soknak tűnik a fanatikusok kommentje, de ez nem annak köszönhető, hogy a többség fanatikus, hanem inkább annak, hogy általában a fanatikusok kommentelnek. A zárt csoportba jelentkezőktől például tök értelmes gondolatokat olvasok egy olyan egyszerű kérdésre feltett válaszként, hogy "mi a véleményed Orbán Viktor Miniszterelnök Úrról" :) (Arra számítottam, hogy a többség annyit ír majd, hogy "egy geci" de közel sem).

@Szabványok: "Rám leginkább az F illik.

A baj az, hogy az ellenzéktől is félek, szerintem hatalomra jutásukkor sem tudnák helyreállítani az intézményrendszert és a társadalmi tudatot ért károkat.
Pl. a xenofóbia visszaszorításoz évtizedek kemény munkája kell.

Ráadásul az ellenzék is paternalista módon képzeli a megújulást. Sőt, fél lábbal még a szocializmusban vagyunk, a rezsicsökkentés és az állami szabályzás a népszerű.
Ráadásul az emberek tudatában az ellenzék a "baloldal". Most hogyan magyarázza meg egy "baloldal", hogy a bank az egy piaci alapon működő szolgáltatás és nem jótékonysági intézmény?"

Üdv az F klubban :)

Ugyanezt gondolom én is, és a mozgalmunk egyik alapító tagjának van is erre koncepciója, ami szórakoztató ismeretterjesztő (főleg infografikás-animációs) anyagokkal próbálna egy kicsit rendet tenni az emberek fejében. Ha esetleg ilyesmihez értesz, mindenképp jelentkezz a belső körbe, a zárt csoportban többet is megtudhatsz.

@MEDVE1978: az egész kommenteddel egyetértek, ez engem is különösen aggaszt:

"1. Fidesz2-vé válik, hatalmasat vérengz és minden korábbi FIDESZ pozíciót elpusztít. Persze nem nagyon hihető, hogy szakértői posztokra, nagy részére megfelelő embert fog találni. Ezért ugyanolyan kontraszelektált elitet, rendszereket hoz majd létre, csak itt a saját "törzsét" haverjait hozza helyzetbe.
2. Megpróbál tisztességes politikai erő maradni. Ebben az esetben a saját halálos ítéletét írja alá. A különböző alrendszerekbe ültetett FIDESZ katonák szabotálják majd a munkát, szivárogtatnak. A nép hamar felejt, Viktor már egy-két év múlva visszatérhet."

Őszintén nem tudom, mi lenne rá a megoldás azon kívül, hogy reménykedünk: bárki is váltja a Fideszt, tanul a kormányzás hibáiból. Bár sajnos én ugyanebben reménykedve szavaztam 2010-ben a Fideszre, mert azt hittem, az akkori kormányt már nem lehet alulmúlni. Tévedtem :(

"Vak dolog azt nem észrevenni, hogy vannak haszonélvezői a rendszernek, akik nem hülyék. Ha csak a zsebem érdekelne, Orbánra szavaznék."

Ez viszont benne is van a posztban, a 8 csoport közül a második az intézkedések haszonélvezői.

@convar: "meg 2022-ben szarok majd a választásokra is, úgyse lesz akkor se egyetlen épkézláb alternatíva sem, de még azt is megkockáztatom hogy 90%-ban uaz lesz a politikai paletta mint 2018-ban. Vagy ha esetleg mégis elmegyek, akkor a Kutyapártra szavazok."

Hajrá, szerintem én is, tavaly is rájuk szavaztam :) De azért csak jó lenne addig megpróbálni valamit, mert mégiscsak a mi országunkról van szó, nem a politikusokéról, és nem nézhetjük tétlenül, ami történik. Én legalábbis nagyon rosszul érezném magam, ha tétlenül kéne néznem, legfeljebb ha nem sikerül, úgy megyek el innen, hogy megpróbáltam.

Nincs közöttünk csicska 2019.03.19. 15:55:18

"Orbán egyébként szerintem nem náci, és nem is diktátor, inkább olyasmi, mint Kádár, aki látszólag a dolgozó nép érdekeit tartja szem előtt a gondolkodó értelmiség kárára."

Tegyuk hozza, igen helyesen. A dolgozo ertelmiseg nem jar rosszul Orban adoival, nade gondolkodo? Az meg minek?

A Budai Simicska . O1G 2019.03.19. 16:14:23

@ételizésítő: "ha néger, azzal semmi baj, de ha muzulmán, akkor kurvára próbálnám lebeszélni a lányomat, mert minden muszlim elmebeteg, csak van, amelyikben még csak lappang, és 30-40 éves kora táján tör elő."

Szerintem mindenki elmebeteg, aki 2019-ben felnőttként bármelyik ókori mendemondára alapuló vallást képes olyan szinten komolyan venni, hogy az egész életét alárendeli annak. A muszlimok között talán magasabb az arányuk, mert ők kb 600 év lemaradásban vannak (nálunk 300 éve volt a felvilágosodás, előtte itt is ugyanaz ment, mint ma náluk, 300 év múlva talán ők is észhez térnek) de én például a lányomat ugyanúgy lebeszélném egy hithű katolikusról is.

@Pipas: "Kapitalizmusban nem bűn munka nélkül pénzhez jutni."

Nem, ha a saját pénzedet játszod el mondjuk tőzsdén, vagy ha valami startup inkubátorba tolod. Benne van a pakliban, hogy milliomos leszel, de az is, hogy hajléktalan, a te bajod, Rogánék viszont a mi befizetett adónkkal hazardíroznak.

"mi ez a cenzúra dolog már? Nem vetted észre, hogy magyarországon mindenki olyan parasztságot terjeszthet, amilyet akar?"

Igen, de például a közszolgálati médiának nem valami random parasztságot kéne tolnia évi 80 milliárdból, hanem a közt kéne szolgálnia. A cenzúra egy formája az is, ha megmondják, hogy mit mondj, nem csak az, hogy mi az, amit nem lehet.

(Amúgy most, hogy a kommentek végére értem, nem találtam kirívóan trollt, úgyhogy nem cenzúráztam egyetlen egyet se) :)

Nincs közöttünk csicska 2019.03.19. 16:21:52

@A Budai Simicska . O1G: A falygyalazas veszejes!

Normalis (nem cseled) csaladban fel sem merul az interracialis hazassag, es tokmind1 hogy japan, kina, usa vagy europa.

I_Isti 2019.03.19. 16:32:32

@A Budai Simicska . O1G: "Szerintem mindenki elmebeteg, aki 2019-ben felnőttként bármelyik ókori mendemondára alapuló vallást képes olyan szinten komolyan venni, hogy az egész életét alárendeli annak. "

Ha elgondolom, hogy emberek sokasága még mindig abban hisz, hogy a majomtól származik, hát, nem is tudom melyik a riasztóbb...

GyMasa 2019.03.19. 16:45:19

@A Budai Simicska . O1G:
"De szerinted Orbán nem szarja pont ugyanígy telibe a tüntetéseket?"
Szerintme eppenhogy nem szarja le. Ott volt pl. a netados tuntetes is.
Latta, hogy van ellenallas, es kihatralt a torvenytervezetbol.

GyMasa 2019.03.19. 17:00:05

@GyMasa:
Pedig kivezenyelhette volna o is a karhatalmat leesett azonositokkal, azt' jol szejjelkergethette volna oket.
Csak, o tanult 2006-bol, es kinosan ugyel ra, hogy a rendorseg szigoruan a torvenyes keretek kozott maradjon a tuntetesek alatt.

MEDVE1978 2019.03.19. 18:10:10

@Tzp: Itt mindig az a kérdés, hogy mi az a normális kulcs. Ha mondjuk 10% lenne az alsó kulcs 15% a középső, 20% a felső, azt mondanám, hogy ez még elviselhető.
A probléma itt nagyon makro szintű, méghozzá az, hogy a vállalkozások nehezen adóztathatók lettek világszerte. Ennek ok az adóoptimalizálás, az adóparadicsomok, az adócsalás stb. Az államok a bevételek csökkenését ezt követően kreatívan kezelték: megemelték a jövedelemadókat vagy megemelték a forgalmi adókat, amelyeket innentől kezdve magánszemélyek fizettek. A probléma ezzel az, hogy továbbra is nagyon-nagyon sok pénz végzi az adóparadicsomokban vagy csalja el a "vállalkozó". Ezekből vígan működhetne minden állam a fejlett országokban. A baj az, hogy így az állam ökle egyre inkább a demagóg elnevezéssel élve "bérből és fizetésből élőket" találja el.

Willkommenskultur 2019.03.19. 18:33:42

@MEDVE1978: "A baj az, hogy így az állam ökle egyre inkább a demagóg elnevezéssel élve "bérből és fizetésből élőket" találja el."

Mert korlatlanul potolhatok.

A vallalkozok megvedik magukat.

Amugy csak a fogyasztast kene adoztatni, szvsz. Az igazsagos, kornyezetvedo, megtakaritasra osztonoz stb. BS.

fátum 2019.03.20. 18:30:23

@A Budai Simicska . O1G: A magam részéről nem kedvelem Orbánt meg a jelenlegi vezetést, de még mindig kisebb rossznak tartom, mintha az MSZP, DK vagy a Jobbik alakítana kormányt, pláne koalícióban. Azok úgy lopnának, hogy még jobban szétvernek mindent, szerintem. Az LMP lavírozása sem szimpatikus. A Momentum túl idealistának tűnik, az MKKP meg alapvetően viccpárt, de a jelenlegi helyzetben még velük tudok legjobban azonosulni. Utóbbi kettőnek még ott a fenekén a tojáshéj, sokat kell még tanulniuk. Másrészt, mindig megpróbálom elképzelni, hogy mit kezdenének a nemzetközi politika cápáival szemben. Mit vennék házőrzőnek boxert vagy palotapincsit?
Azokkal kapcsolatban, akik a lábukkal szavaznak csak megemlíteném, hogy a tömeges nyugatra vándorlás sok környékbeli országnak okoz ugyanolyan vagy akár még komolyabb problémát, mint nekünk, pedig Orbán csak itt van. Szóval, alapvetően gazdasági okokból mennek nyugatra, amin az sem változtatna, ha holnaptól más lenne kormányon. Persze, lehet vele arcoskodni, hogy ki, miért ment nyugatra, meg ott neki mennyire jó, és akik itt maradtak milyen hülyék stb., de elég átlátszó.
A változásért tenni annál többet, hogy szavazok, meg elmegyek 1-2 tüntetésre nemigen fogok. Ha az embernek dolgozni kell nap, mint nap, ráadásul már az idősebb korosztályhoz tartozik, esetleg az eü. állapota sem tökéletes, akkor ennél többre nem futja. Valójában már kommentelni is csak ritkán szoktam, mert nem akarom felhúzni magam az ilyen vitákon.

Kovape 2019.04.05. 21:56:53

2019-ben aki fideszes, az gondolkodjon el néhány dolgon:
-vágjátok, hogy a rezsicsökkentés egy kurva nagy lehúzás volt? Hogy a világpiaci árak fölött voltak az árak?
-mészáros haverotok lassan bekebelezi az egész országot, mindenhol ott van, túláraz minden projektet ezzel a zsebetekből kivéve rengeteg lóvét.. Ez OK? Jó nekünk?
- befektetnétek beteg szüleiteket nyugodt szívvel bármelyik kórházba?

Ha mindháromra igen a válaszotok, akkor ok, tiszteletben tartom.
Gondolkodjatok már el! Majdnem annyi lóvé áramlott az utóbbi 10 évben az országba (ha nem több) mint anno a Marshall-segély (ezekből országokat állítottak talpra). Hol van ez a sok pénz?

Brüsszelt szidjátok teli pofával...hahó, ők adták a pénzt, világos?
Egy fogatlan 90 éves emberre uszít egy gyökér, ti meg ugrotok rá úgy, hogy azt se tudjátok, hogy ez a vén csont a bálványotokat pesztrálta, és gyakorlatilag nélküle egy csencselő cigány lenne még mindig ott a szaros kis falujába és kubikolhatna az apja bányájába?
Kibaszott nagy barmok vagytok, ébredjetek már fel! Szórjuk a pénzt külföldre fociakadémiára, meg kórházra? Külföldre? Ázsiába, basszátok meg? Ázsiába építünk kórházat? Szerintetek ez rendben van??

Srácok, ebből előbb-utóbb nagy bukás lesz.. Remélem akkor is majd hangoztatjátok, hogy ti végig fideszesek voltatok és büszkék vagytok lölőre, vikire meg az egész bagázsra, és vállaltok mindent!
süti beállítások módosítása